Svijet

Stravičan talas nasilja u Izraelu - Vođa Hamasa proglasio ustanak Palestinaca

Stravičan talas nasilja u Izraelu - Vođa Hamasa proglasio ustanak Palestinaca
Stravičan talas nasilja u Izraelu - Vođa Hamasa proglasio ustanak Palestinaca

TEL AVIV - Vođa Hamasa u Gazi, Ismail Hanija, proglasio je aktuelne proteste u Jeruzalemu i Zapadnoj Obali novom intifadom, kao odgovor na smrt šestero Palestinaca koje su danas ustrijelile izraelske sigurnosne snage za vrijeme protesta na granici Gaze i Izraela.

Pozivamo na ojačavanje i podizanje intifade, rekao je Hanija u džamiji u Gazi.

“To je jedini put koji vodi do oslobođenja. Gaza će ispuniti svoju ulogu u jeruzalemskoj intifadi, i više je nego spremna na sukob”,  izjavio je.

Podsjetimo, izraelske snage odgovorile su paljbom iz vatrenog oružja na nasilne demonstrante koji su bacali kamenje rukama i praćkama. Prema izvorima iz bolnice u Gazi, šest osoba je ubijeno i još 22 ranjeno. Među ubijenima je i 15-godišnji dječak.

Izrael i Palestinu preplavio je val nasilja proteklih dana, u kojem je današnji protest na granici samo jedna u nizu gotovo svakodnevnih potresnih vijesti iz te regije. Danas je takođe izraelski policajac ustrijelio Palestinca koji ga je ubo nožem.

Od početka ovog mjeseca ubijeno je četvero Izraelaca, a ranjeno više pripadnika izraelskih snaga sigurnosti, a u istom periodu je ubijeno 14 Palestinaca, među njima i 13-godišnji dječak kojeg je ustrijelio izraelski snajperist.

Peter Beaumont, dopisnik britanskog Guardiana iz Jeruzalema, piše kako su tenzije ojačale radikale na obe strane, koje ne mogu više kontrolisati svoje nasilnije elemente.

Brojni Palestinci hladnim oružjem napadaju izraelske civile, dok radikalni Izraelci provode osvetničke misije i pozivaju na linč.

Za sada nije jasno koliko će ozbiljno Palestinci shvatiti poziv na novu intifadu. Viši zvaničnik Fataha, Isa Karaka, prije par dana je izjavio kako se upravo događa ‘popularni bijes’.

“Ne volim koristiti velike riječi ili slogane poput intifade. Kako bi ovo doveli pod kontrolu [Izraelci] moraju dovesti pod kontrolu svoje naseljenike. Mi nemožemo kontrolirati ljude s naše strane ako oni ne kontroliraju sa svoje, izjavio je.

U međuvremenu, i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas pozivaju na smirivanje strasti.

Hronologija nasilja proteklih deset dana

1. oktobar- Beit Furik

Izraelski par ubijen hicima iz vatrenog oružja

3. oktobar - Jerusalim

Palestinac nožem ubio dvoje Izraelaca, nakon čega su ga ustrijelile snage sigurnosti

4. oktobar - Tulkarem

Palestinac ubijen za vrijeme sukoba protestanata i izraelskih snaga

5. oktobar - Betlehem

13-godišnjeg Palestinca ubio je izraelski snajperist

7. oktobar - Kirjat Gat

Palestinac ubijen nakon što je nožem napao izraelskog vojnika

8. oktobar - Tel Aviv

Palestinac ubijen nakon što je odvijačem napao Izraelce

8. oktobar – Jerusalim

Palestinac ubijen za vrijeme sukoba protestanata i izraelskih snaga

9. oktobar - Nahel Auz

Šestero Palestinaca ubijeno za vrijeme protesta.

9. oktobar - Kirjat Arba

Policajac ustrijelio Palestinca koji ga je napao nožem

9. oktobar - Afula

Policija ustrijelila Palestinku nakon pokušaja napada nožem

Intifade - Palestinski ustanci protiv Izraela

Prva intifada pokrenuta je 1987. godine i trajala je do 1993. Nakon šestodnevnog rata i osvajanja Zapadne Obale i Pojasa Gaze, koji su od tada pod izraelskom vojnom upravom, rast napetosti između Izraelaca i Palestinaca doveo je do masovnih prosvjeda u kojem je ubijen jedan Palestinac. Od decembra 1987. do potpisivanja sporazuma iz Osla, koji je označio kraj prve intifade, ubijeno je 1.162 Palestinaca i 160 Izraelaca, piše Jutarnji list.

Druga intifada počela je u septembru 2000. godine, kada je Ariel Šaron ušao na prostor jeruzalemskih džamija, što su Palestinci doživjeli kao provokaciju koja je potaknula masovne proteste. Do 2005. godine, kada su Šaron i Abas postigli sporazum o prekidu nasilja, ubijeno je 3.223 Palestinaca i 950 Izraelaca.

(NN, Agencije, Novi.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije