Svijet

Strelkov: Malezijski avion bio pun mrtvih ljudi

Strelkov: Malezijski avion bio pun mrtvih ljudi
Strelkov: Malezijski avion bio pun mrtvih ljudi

KIJEV - Vrhovni komandant proruskih snaga u istočnoj Ukrajini Igor Strelkov, iznio je svoju verziju pada malezijskog putničkog aviona u četvrtak, rekavši da su mnoge od 298 žrtava možda bile mrtve danima prije no što je avion poletio.

Sajt "Ruškaja Vesna" , u petak je prenio da je Strelkov  rekao da su mu ljudi na mjestu pada aviona rekli da "mnoga tijela nisu svježa", da u njima nije bilo krvi i da već smrde zbog raspadanja, prenosi Blic.

Avion je letio 10.000 metara iznad oblasti gdje se dešavaju velike borbe između ruske i ukrajisnke vojske.

Dvije strane razmjenuju optužbe za obaranje aviona raketom zemlja-vazduh što se smatra najvjerovatnijim uzrokom njegovog pada.

Strelkov za koga se navodi da je Girkin pravo prezime, a koji je navodno bivši agent ruske vojne obavještajne službe, rekao je da ne može da potvrdi tu informaciju.

On je, međutim, doprinjeo uznemirenju povodom pada aviona time što je  napisao:

"Upozorili smo vas da ne letite našim nebom”, na vebstranici koju koriste separatisti, ali je ta izjava kasnije uklonjena, kada se saznalo da je oboren malezijski putnički avion.

Girkin je rekao i da je u olupini aviona nađena velika količina krvnog seruma i lijekova.

To ne bi trebalo da čudi jer je, kako je jutros objavljeno, u tom avionu bilo mnogo naučnika koji su krenuli na Međunarodnu konferenciju o suzbijanju HIV/side u Melburnu, Australija.

Niko od 298 putnika i članova posade malezijskog putničkog aviona, koji je letio na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur, nije preživio nesreću u četvrtak naveče, a svijet je u šoku zbog tragedije. Avion "Malaysia Airwaysa" pao je nad istočnom Ukrajinom, oko 50 kilometara od granice s Rusijom.

Sve strane su pozvale na hitnu i temeljnu istragu o padu leta MH17 iznad Donjecka, ali nije jasno ko će činiti tim koji će je sprovoditi.

U malezijskom avionu bilo šest stručnjaka za HIV

Predsjednik međunarodnog društva za HIV Fransoaz Bar-Sinusi izjavila je danas da je malezijskom avionu koji se srušio u Ukrajini, bilo šest, a ne 100 kolega koji su putovali na 20. međunarodnu konfenreciju o sidi u Melburnu koja treba da počne u nedjelju.

"Broj koji smo potvrdili preko naših kontakata sa vlastima u Australiji, Malerziji i Holandiji je šest osoba. Možda će biti nešto veći, ali ne kao cifra koja je ranije najavljena", rekla je Bar-Sinusi, preneo je AFP.

Australijski dnevnici su objavili juče nepotvrđene izvještaje da su 100 putnika bili delegati koji su išli na 20. međunarodnu konfenreciju o sidi u Melburnu koja treba da počne u nedjelju.

List "Sidnej moning herald" je objavio da je učesnicima pripremnog sastanka za konferenciju u Sidneju rečeno da se u avionu nalazilo oko 100 njihovih kolega, među kojima je i bivši predsjednik Međunarodnog HIV udruženja Džozef Lange.

Izvršni direktor UNAIDS-a (Agencije UN za HIV i sidu) Mišel Sidibe na Tviteru je napisao da je "mnogo delegata" bilo u avionu.

Prema pisanju australijskog lista, učesnici konferencije u Melburnu je trebalo da budu obaviješteni da je 108 njihovih kolega sa članovima porodica poginulo.

Međunarodno HIV udruženje je potvrdilo da su poginule njihove kolege i prijatelji, ali nije navelo tačan broj.

Za sada je potvrđeno da su poginuli bivši predsjednik Međunarodnog HIV udruženja Džozef Lange, Pim de Kuije iz organizacije Zaustavite HIV sada, direktor organizacije HIV akcija Evropa Lusi van Mens i još tri delegata.

Međunarodna konferencija o sidi održava se svake dvije godine. To je forum na kome aktivisti i stručnjaci predstavljaju napredak u borbi sa ovom bolešću i diskutuju o problemima finansiranja.

Od 298 putnika i članova posade u srušenom avionu malezijske kompanije "Malezija erlajns" 154 su bili holandski drzavljani. Među njima je bilo 43 Malezijaca i 27 Australijanaca, kao i putnika iz Indonezije, Njemačke, Belgije, Filipina, Velike Britanije i Kanade.

Ograničen pristup profederalnih strana olupini  

Tim međunarodnih posmatrača saopštio je danas da su profederalne snaga ograničile svoj pristup olupinama putničkog aviona kompanije "Malezija erlajns", koji se srušio između regiona Luganjsk i Šahtjarsk na istoku Ukrajine.
Član posmatračkog tima OEBS-a Mikael Bociurkiv izjavio je da je lokacija, na kojoj se nalazi olupina aviona, pod kontrolom profederalnih snaga.

Prema njegovim riječima, pristup posmatrača lokaciji gdje se nalazi olupina i dalje je ograničen uprkos garancijama lokalnog lidera profederalnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije