Svijet

Sud EU: Hamas ostaje na listi terorističkih organizacija

Sud EU: Hamas ostaje na listi terorističkih organizacija
Foto: Ilustracija | Sud EU: Hamas ostaje na listi terorističkih organizacija

LUKSEMBURG - Evropski Sud pravde sa sjedištem u Luksemburgu odlučio je danas da islamska ekstremistička organizacija Hamas treba da ostane na listi terorističkih organizacija Evropske unije, uz obrazloženje da opšti sudovi ne bi trebalo da odlučuju da se ta grupa ukloni sa liste terorističkih organizacija.

Sud je vratio predmet opštem sudu na ponovno razmatranje.

EU je stavila Hamas na listu terorističkih organizacija 2001. godine, čime je imovina organizacije u EU zamrznuta, prenosi AP.

Međutim, odluku je 2014. godine poništio Sud EU, zbog čega je EU uložila žalbu.

U obrazloženju suda pravde navodi se da je poništenje iz 2014. godine pogrešno i da se mora ponovo razmotriti, uzimajući u obzir argumente koji nisu utemeljeni u izvornoj odluci, kao i da će računi Hamasa ostati zamrznuti do konačne odluke.

Odluku suda pozdravio je Evropski Jevrejski kongres navodeći da ona šalje jasnu poruku da "oni koji se protive miru na Bliskom istoku ubijanjem i terorizmom, nemaju mjesto u EU".

Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, osudio je odluku.

"Nastavićemo našu pravnu borbu kako bi se Hamas uklonio sa liste terorističkih organizacija", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi AFP.

U drugom slučaju, koji se danas našao pred sudom, odlučeno je da se pobunjenička grupa Tamil Tajgers iz Šri Lanke ukloni sa liste terorističkih organizacija, na koju je stavljena 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije