Svijet

Sud naložio psihijatrijsko vještačenje za Marin Le Pen

Sud naložio psihijatrijsko vještačenje za Marin Le Pen
Foto: Tanjug/AP | Sud naložio psihijatrijsko vještačenje za Marin Le Pen

PARIZ - Sud u Francuskoj naložio psihijatrijsko vještačenje u slučaju Marin Lepen u okviru istrage zbog toga što je prije tri godine na Twitteru postavila slike pogubljenja koje je izvela Islamska država,

Sud nije želeo da potvrdi da je naložio vještačenje ali je naveo da su procjene uobičajeni deo svake istrage, prenosi Rojters.

"Mislila sam da sam vidjela sve, ali ne! Zbog kritikovanja horora ID u tvitovima, 'pravosuđe' me podvrgava psijitrajskom veštačenju! Koliko daleko će ići? Nevjerovatno", napisala je Le Pen na Twitteru komentarišući odluku suda.

Kasnije je novinarima rekla da će izbjeći testiranje. "Voljela bih da vidim kako će me sudija natjerati na to", rekla je ona.

Protiv Le Penove je pokrenuta formalna istraga u martu zbog sumnje da je širila slike nasilje, a zakon nalaže da se u ovakvim slučajevima sprovede ljekarsko vještačenje.

U sudskom dokumentu od 11. septembra koji je ona objavila na Twitteru, sudija nalaže vještačenje kako bi se utvrdilo da li ona pati od neke mentalne bolesti i ako je tako, da li je to moglo da utiče na njeno razumijevanje onoga što je učinila kada je objavila tvitove.

Takođe, stručnjaci treba da utvrde da li njeno mentalno zdravlje može da predstavlja opasnost za javnost.

Reagujući na odluku suda lider kranje ljevice Žan-Lik Melanšon rekao je da je vještačenje nepotrebno zato što Marin Le Pen snosi političku odgovornost političke postupke.

"Tako nećemo oslabiti krajnju desnicu", rekao je on.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini: "Sud nalaže psihijatrijsko veštačenje za Marin Le Pen. Ne mogu da nađem riječi za to. Solidarnost sa njom i Francuzima koji vole slobodu!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije