Svijet

Sud pozvao na ispitivanje predsjednika Katalonije

Sud pozvao na ispitivanje predsjednika Katalonije
Sud pozvao na ispitivanje predsjednika Katalonije

Katalonski sud pozvao predsednika Katalonije Artura Masa radi ispitivanja zbog sumnji da je bilo nelegalno izjašnjavanje građana o nezavisnosti u novembru 2014.

Dva dana pošto je Mas proglasio pobjedu u kampanji za nezavisnost Katalonije od Španije, na regionalnom parlamentarnim izborima koji se mogu smatrati za referendum o nezavisnosti, Sud Katalonije je pozvao predsedika na ispitivanje 15. oktobra.

Mas je pozvan na ispitivanje zbog mogućeg podizanja optužnice za građansku neposlušnost za održavanje izjašnjavanja građana 9. novembra 2014. godine, protivno sudskoj odluci, prenela je agencija AFP.

Ustavni sud Španije doneo je 29. septembra 2014. privremenu meru zabrane održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Katalonske vlasti su, onda, otkazale referendum planiran za 9. novembar prošle godine, ali su tog dana organizovali "nezvanične konsultacije" o nezavisnosti, odnosno izjašnjavanje gradana čiji rezultat nije bio obavezujući.

Tada su se regionalne vlasti pozvale na svoje pravo da konsultuju javno mnjenje pošto nisu pokazaliu spremnost za dijalog na koji je pozivao zvanični Madrid.

Katalonija, čiji je najveći grad Barselona, jedan je od najbogatijih i privredno najrazvijenijih španskih regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije