Svijet

Sudija odlučila: Tramp ne može da blokira na Twitteru

Sudija odlučila: Tramp ne može da blokira na Twitteru
Foto: N.N. | Sudija odlučila: Tramp ne može da blokira na Twitteru

NJUJORK - Federalni sudija u Njujorku Naomi Rejs Bučvald danas je donijela odluku da američki predsjednik Donald Tramp po zakonu ne može da blokira korisnike na društvenoj mreži Twitter, zato što bi takvim potezom ugrozio njihovo pravo na slobodu govora koje im je propisano Prvim amandmanom Ustava SAD.

Ova odluka uslijedila je kao odgovor na tužbu koju je u julu prošle godine protiv Trampa podneo Institut Univerziteta Kolumbija, koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana američkog Ustava, zajedno sa nekoliko korisnika Twittera, prenosi Rojters.

Oni su tada podnijeli tužbu zato što je Tramp blokirao naloge vlasnicima koji su ga kritikovali, ismijavali i izražavali neslaganje sa njegovim stavovima, uz obrazloženje da je Trampov nalog na Twitteru javni forum i da zabranom pristupa krši Prvi amandman američkog ustava.

Sudija Rejs Bučvald se saglasila sa tom argumentacijom i odbacila argumente advokata Ministarstva pravde SAD, koji su naveli da prema Trampovom pravu koje je njemu propisano Prvim amandmanom, on može da blokira ljude sa kojima ne želi da komunicira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije