Svijet

Sukob policije i pristalica opozicije u Tirani, ima povrijeđenih

Sukob policije i pristalica opozicije u Tirani, ima povrijeđenih
Foto: Tanjug/AP | Sukob policije i pristalica opozicije u Tirani, ima povrijeđenih

TIRANA - Albanska policija sukobila se danas sa pristalicama opozicije koji su pokušali da upadnu u zgradu parlamenta i prekinu sjednicu posvećenu imenovanju privremenog državnog tužioca.

Ispred parlamenta okupilo se oko 3.000 demonstranata koji su nosili američke i zastave EU i uzvikivali parole protiv vlade. Oni izbor privremenog državnog tužioca smatraju neustavnim.

Demonstranti su uspjeli da probiju prvi red kordona, ali ih je policija odbila. Potom su demonstranti na policiju bacili dimne bombe, a prema navodima lokalnih medija, nekoliko osoba je povrijeđeno.

AP prenosi da su i opozicioni poslanici bacali dimne bombe u zgradi parlamenta, ali uprkos tome Arta Marku (41) je izabrana za privremenog državnog tužioca sa 69 glasova vladajuće Socijalističke partije.

Dva poslanika su bila protiv, dva su bila uzdržana, a poslanici opozicije su bojkotovali glasanje.

"Ovo je početak narodnog ustanka", rekao je lider glavne opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša.

Opozicija, koju čine Demokratska partijal desnog centra i Socijalistički pokret za integraciju lijevog centra, tvrde da parlament nema pravo da bira privremenog državnog tužioca i da bi trebalo da se sačeka formiranje komisije koja bi to uradila.

Šef poslaničke grupe socijalista Taulant Bala je izjavio da će komisija za nekoliko nedjelja, ali i istakao da "tako važna institucija kao što je kancelarija državnog tužioca ne smije da ostane upražnjena ni jedan dan".

Izbor privremenog državnog tužioca podržavaju i EU i SAD.

Kako podsjeća AP, Albanija je dobila status kandidata za članstvo u EU 2014. godine i nada se da će naredne godine započeti pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije