Svijet

Sukob ruske nuklearne krstarice i američkog bojnog broda (VIDEO)

Sukob ruske nuklearne krstarice i američkog bojnog broda (VIDEO)
Sukob ruske nuklearne krstarice i američkog bojnog broda (VIDEO)

Ekspert časopisa „Nešenel interest“ Kajl Mizokami simulirao je najveću morsku bitku od Drugog svjetskog rata između ruske nuklearne raketne krstarice „Kirov“ (sada „Admiral Ušakov“) i američkog bojnog broda „Ajova“.

Teška krstarica „Kirov“ naoružana je sa 20 krstarećih protivbrodnih raketa P-700 sistema „Granit“ i opremljena višeslojnim sistemom protivraketne odbrane.

Oružje „Ajove“ predstavljaju tri raketne kupole i 16 protivbrodnih raketa „harpun“. Osim toga, prednost američkog bojnog broda je težak oklop za zaštitu broda, posade i arsenala oružja.

Scenario predviđa da je posadama oba plovila poznata lokacija neprijatelja na udaljenosti od oko 500 kilomatara.

Na takvoj udaljenosti niveliše se glavna prednost „Ajove“ — njene rakete velikog dometa „tomahavk“ su beskorisne protiv „Kirova“.

Zauzvrat, krstarica lansira na ciljeve svih dvadeset „granita“ i počinje da odstupa, jer je već potrošila sve zalihe ofanzivnog oružja, osim par 130-milimetarskih topova, koji su opasni za neprijatelja u bliskoj borbi, ali približavanje oklopnoj „Ajovi“ bi za „Kirova“ bilo suviše rizično.

Dalje analitičar sugeriše da bi dvije rakete koje je lansirala krstarica pale u more. Ostaje ih još 18. Bez obzira na to, „Ajovi“ neće biti lakše: da bi oborio „granite“, bojni brod ima samo dva protivavionska artiljerijska sistema „falanks“ CIVS, sisteme REB SLK-32 i sistem za lansiranje dipolnih reflektora i stvaranje infracrvenih smetnji „mark“ 36 SRBOC.

Nemoguće je predvidjeti koliko raketa će proći kroz ova sredstva PRO, primećuje ekspert.

Ali u okviru scenarija pretpostavlja se da će devet „granita“ pogoditi cilj.

"Pretpostavimo da je jedna od dvije glavne kupole neutralisana, ali ostala je još jedna, i nisu oštećeni motori. Tri 406-milimetarska topa dovoljna su za uništenje ’Kirova‘, međutim, čak i pri najpovoljnijim okolnostima, ’Ajova‘ je za samo pola čvora brža od ruske krstarice, tako da bi bilo nemoguće da je stigne sa razdaljine od oko 500 kilometara“, ističe ekspert.

Šanse Amerikanca neće se povećati ni sa približavanjem ruskoj krstarici.

„Ajova“ bi morala da se približi „Kirovu“ na najmanje 107 kilometara da bi lansirala protivbrodne rakete „harpun“, međutim tako malom broju projektila bilo bi teško da dođe do cilja kroz troslojni sistem PRO.

Jedina udaljenost na kojoj bi „Ajova“ uništila „Kirova“ je 32 kilometra, ali malo je verovatno da bi posada krstarice pustila neprijatelja tako blizu.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije