Svijet

Sukobi u Adenu , 35 ubijenih

Sukobi u Adenu , 35 ubijenih
Sukobi u Adenu , 35 ubijenih

ADEN - U Adenu, drugom po veličini gradu u Jemenu u oštrim sukobima prošle noći je poginulo najmanje 20 ljudi, dok je u borbama u centralnoj pokrajini Marib bilo najmanje 15 žrtava, saopštili su danas medicinski i bezbjednosni izvori.

U međuvremenu, koalicija pod komandom Saudijske Arabije pojačala je vazdušne udare sedmi dan za redom od oglašavanja zaustavljanje svoje kampanje u Jemenu, prošlog utorka, javio je dopisnik agencije AFP.

Tokom noći vođene su borbe  u provinciji istočno od prestonice - u gradovima Taiz u centralnom Jemenu i južnoj luci Aden.

U Adenu je devet pobunjenika ubijeno u borbama, a 11 mrtvih je prebačeno u državne bolnice, potvrdio je iz gradske zdravstvene službe Al Kader Lasvar ne precizirajući da li se radi pripadnicima pro-Hadijeve milicije ili civila, prenijela je agencija AFP.

Najmanje 15 ljudi je ubijeno u teškim borbama između boraca Huta i pripadnika plemena u naftnom bogatoj pokrajini Marib u centralnom Jemenu, naveli su plemenski i medicinski izvori, dodaje Rojters.

Ubijenih ima u okrugu Sirvah i oko grada Marib, rekli su izvori pošto su pripadnici plemena udruženih sa provladinim snagama pokušali da zaustavi Hute i trupe lojalne bivšem predsjedniku Ali Abdulaha Salehu od napredovanja ka pokrajinskoj prestonici.

Jemenski potpredsjednik Kaled Bahah juče je pozvao Hute da "obrate pažnju" na pozive Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da se okončaju oružani sukobi koji su Jemen gurnuli u humanitarnu katastrofu, prema oceni Crvenog krsta i polumeseca.

Govoreći u Saudijskoj Arabiji, Bahah je juče naveo da Jemenci treba da teže pregovorima kao izlazu iz krize, baziranim na rezoluciji Saveta bezbednosti koja je usvojena u aprilu.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije