Svijet

Šulc: Čekaju nas dramatična vremena

Šulc: Čekaju nas dramatična vremena
Šulc: Čekaju nas dramatična vremena

BRISEL - Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je sinoć da Grčkoj i evrozoni predstoje teška iskušenja i kritikovao grčku vladu zbog neodgovornog ponašanja.

"Čekaju nas teška, možda i dramatična vremena", rekao je Šulc, koji se javnosti obratio putem video-linka iz njemačkog grada Ahena, nakon što su se Grci na referendumu ubjedljivom većinom izjasnili protiv mjera štednje koje su im namijetnuli povjerioci.

On je kazao da se demokratska volja grčkih glašača mora poštovati, ali i volja glasača osamanast članica evrozone, koji podržavaju program štednje.

"Grčki premijer Aleksis Cipras misli da je popravio svoju pregovaračku poziciju, ali to nije tačno", rekao je Šulc, a za izjavu grčkog ministra finansija da će banke, koje su protekle nedjelje bile zatvorene, od sutra raditi normalno je rekao da je "teško izvodljiva i opasna"

Predsjednik EP je kazao da treba razmisliti o programu humanitarne pomoći za Grčku, jer "nije u redu da penzioneri, djeca i bolesni pate zbog odluka grčkih vlasti".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je u saopštenju za medije rekao da su u toku intenzivne konsultacije sa predstavnicima Evropske centralne banke šefovima ostalih evropskih institucija, koji će sutra održati telefonsku konferenciju.

Reagovali su i mnogi poslanici EP, u skladu sa ideološkim opredjeljenjima njihovih stranaka.

Šef liberalne grupacije (ALDE) Gij Verhofštat izjavio je da je Cipras "dobio referendum kod kuće, a izgubio kredibilitet u ostatku Evrope".

"Sad Cipras mora da se opredijeli da li će ostati u evrozoni i da predloži ozbiljne reforme. On mora da pokaže odbijanje prijedloga nije sve što umije", poručio je lider librarala, treće po snazi poslaničke grupe u EP.

Poslanik Zelenih Ulrike Lunaček je rekla da rezultat referenduma ne treba posmatrati kao grčko "ne" Evropi i da bi izbacivanje Grčke iz evrozone bilo neprihvatljiv odgovor.

"Treba ponovo otvoriti pregovore, EU i Grčaka su potrebni jedni drugom", izjavila je ona u saopštenju za medije.

Za nastavak pregovora sa zalaže i potpredsjednica socijalista Tanja Fajon, koja je ukazala da obje strane sada moraju da pokažu više odgovornosti.

U Paizu će o Grčkoj danas razgovarati francuski prdsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron je zakazao vanredni sastanak sa savjetnicima i ključnim ministrima, a za utorak je najavljen vanredni sastanak članica evrozone u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije