Svijet

Šulc: Uvođenje druge valute ako pobijedi ne

Šulc: Uvođenje druge valute ako pobijedi ne
Šulc: Uvođenje druge valute ako pobijedi ne

BRISEL, RIM - Grčka će morati da uvede drugu valutu ako na referendumu pobijedi opcija "ne", izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Da li Grčka ostaje u evrozoni poslij referenduma? Svakako da ostaje, ali ako pobijedi opcija 'ne', zvanična Atina će morati da uvede drugu valutu, jer evro više neće biti na raspolaganju kao sredstvo plaćanja", rekao je Šulc za njemački radio Dojčlandfunk.

"U trenutku kada neko uvede novu valutu, on tada izlazi iz evrozone. Ovo su elementi koji mi pružaju nadu da građani Grčke danas neće zaokružiti opciju 'ne'", kazao je Šulc, prenosi britanski list "Gardijan".

U međuvremenu, njemački ministar finansija Volfgang Šojble, poslao je ove nedjelje daleko pomirljiviju poruku Atini, rekavši za njemački list "Bild" da je pred Grcima izbor da zadrže evro ili da privremeno ostanu bez njega.

I italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas za italijanski list "Mesađero" da će, bez obzira na ishod referenduma, Evropljani morati da obnove pregovore.

"Kada vidite penzionera kako plače ispred banke vi shvatite da jedna država, koja je toliko važna za svijet zbog njene kulture, ne može završiti ovako", poručio je Renci,  aludirajući na fotografiju agencije AFP od subote, na kojoj 77-godišnji penzioner Jorgos Kacifotijadis plače ispred banke u Solunu, jer ne može da podigne svoju ušteđevinu.

"Čim se referendum završi, moramo da obnovimo pregovore, a niko toga nije svjesniji od njemačke kancelarke Angele Merkel", rekao je Renci.

U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu o predloženom sporazumu sa povjeriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mjere štednje u zamjenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije