Svijet

Sumnjiv uzrok požara srpske crkve na Menhetnu (FOTO, VIDEO)

Sumnjiv uzrok požara srpske crkve na Menhetnu (FOTO, VIDEO)
Sumnjiv uzrok požara srpske crkve na Menhetnu (FOTO, VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu izgorjela je u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vjernici u njoj u nedjelju prisustvovali uskršnjoj liturgiji, a požar je sumnjivog porekla, javili su danas američki mediji.

Požar koji je progutao istorijsku crkvu na Menhetnu je sumnjivog porijekla, saopštili su njujorški vatrogasni istražitelji, a prenosi „Njujork post“.

„Vatra koja je zahvatila srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu činila se znatno intenzivnijom od plamena koji bi izazvale crkvene svijeće“, izjavio je drugi čovjek njujorških vatrogasaca Majkl Gala.

„Nismo bili odmah u mogućnosti da odredimo uzrok požara, zbog čega se vodi kao sumnjiv“, izjavio je Gala.

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvu dojavu o požaru u crkvi Srpske pravoslavne crkve, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, između Pete avenije i Avenije Amerika, nešto prije 19 časova u nedjelju po lokalnom, odnosno jedan poslije ponoći po srednjeevropskom vremenu, navodi „Njujork tajms“.

U gašenju požara učestvovalo 168 vatrogasaca

U gašenju požara, koji se brzo rasplamsao, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca, saopštila je vatrogasna služba, dodajući da je požar poslije tri sata gašenja stavljen pod kontrolu.

O velikom požaru koji je zahvatio srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu, izvjestili su brojni američki mediji, od kojih je većina ocijenila da je izgojrelo „istorijsko zdanje“.

Skoro svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vjernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

Većina ističe da je čuvar crkve Slobodan Ljubenko (69) utrčao unutra u pokušaju da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.

Starješina crkve Đokan Majstorović je izjavio da se osjećao da je „usred noćne more“ dok je pokušavao da dođe do crkve, kojoj je zbog požara bio blokiran pristup.

Istražiće se uzroci požara

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da će njegovo odjeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

„Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gdje je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema“, rekao je Gribon.

Gorjele još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji

Na dan Uskrsa jak požar potpuno je uništio makedonsku crkvu u Sidneju, i tom prilikom povrijeđena su dva vjernika i nekoliko vatrogasaca.

Svjedoci kažu da je  plamen počeo da tinja iz tornja hrama, koji pripada kanonski nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, prije početka uskršnje liturgije, u nedelju oko 10 sati ujutru.

Oko 60 vatrogasaca iz 15 stanica pozvano je da ugasi požar, koji je trajao nekoliko sati. Oko 60 štićenika susjednog staračkog doma evakuisano je tokom požara, javili su australijski mediji.

U Australiji je požar izbio u još jednoj pravoslavnoj crkvi - u grčkoj crkvi u Melburnu - koji je, srećom, brzo ugašen.

Tokom gašenja vatre evakuisano je 200 ljudi iz okolnih zgrada. U požaru nije bilo povrijeđenih.

Požar je izbio samo dan nakon uskršnje liturgije, a policajci su pozvani na lice mjesta nakon što su prolaznici uočili dim sa krova crkve.

Crkva u istočnom Melburnu je najstarija grčka pravoslavna crkva u australijskoj državi Viktoriji, sazidana 1901. godine.

Požar je izbio i u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezaru ladoga, na sjeveru Rusije.

Dim i vatra su primjećeni u nedjelju ujutru, dok je pravoslavna zajednica proslavljala Uskrs, i zahvatio je oko 800 kvadratnih metara zgrada iz 19. vijeka, pored samog manastira.

Nema informacija o povrijeđenima, a ruski mediji prenose da su svi prisutni evakuisani na vrijeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije