Svijet

Susret na koji se čekalo 1.000 godina: Patrijarh i papa uputili apel za mir i spas hrišćana

Susret na koji se čekalo 1.000 godina: Patrijarh i papa uputili apel za mir i spas hrišćana
Susret na koji se čekalo 1.000 godina: Patrijarh i papa uputili apel za mir i spas hrišćana

HAVANA - Bliskost stavova ruskog patrijarha Kirila i pape Franje o ugroženosti hrišćana na Bliskom Istoku i Africi i papina osuda paljenja pravoslavnih hramova na istoku Ukrajine učinili su sastanak dva vjerska poglavara mogućim. Ukrajina, međutim ostaje kamen spoticanja.

Sve oči hrišćanskog svijeta uperene su na Kubu. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja (1997. i 2012), tamo će se sastati ruski patrijarh Kiril i papa Franja, što je prvi takav susret poslije skoro hiljadu godina. Prema riječima bivšeg srpskog i jugoslovenskog ambasadora u Vatikanu, Kuba je izabrana kao sredokraća puteva oba poglavara. Papa ide u posjetu Meksiku, a patrijarh u posjetu Brazilu, Venecueli i Boliviji.

Za razliku od svojih prethodnika, Jovana Pavla II i Benedikta XIV, papa Franjo je zadobio simpatije u Rusiji iz dva razloga: zbog svojih stavova o potrebi zaštite hrišćana koje progone ekstremni islamisti i zbog osude paljenja pravoslavnih hramova na istoku Ukrajine.

Ukrajina je već vijekovima kamen spoticanja u odnosima dvije vjerske zajednice, zbog agresivne misionarske politike katoličke crkve na tom prostoru.

"Ona nanosi veliku štetu ne samo odnosima Rima i Moskve u crkvenom smislu, nego i u političkom smislu Rusije i Ukrajine", kaže Janković.

Agresivna katolička politika ili prozelitizam prema Rusiji je već vjekovno hroničan, a u posljednje vrijeme je akutan, kaže Janković, tako da su dogmatska pitanja postala manje važna.

"Ugroženost hrišćana na Bliskom istoku i u Africi i pitanja sekularizacije sveta dodirne su tačke dvojice verskih poglavara", smatra Jurij Tabak, vjerski analitičar iz Moskve.

Prema njegovim riječima, za milione vjernika širom svijeta mnogo će značiti ukoliko patrijarh i papa budu iznijeli zajednički stav i pozvali na mir, iako crkve nemaju političke i diplomatske instrumente za sprečavanje tragedije.

Sa druge strane, Tabak je siguran da će njih dvojica pokrenuti pitanje sekularizacije svijeta.

"Naravno da su odnosi između dve crkve komplikovani, ali treba raditi na njihovom poboljšavanju, jer u modernim okolnostima crkve moraju zajedno da rade na jačanju duhovnih osnova. Po mom mišljenju, to će biti osnovna poruka sa sastanka patrijarha i pape", smatra Tabak.

Pape su do sada vodile međuvjerski dijalog samo sa carigradskim (vaseljenskim) patrijarsima. Ovaj sastanak, prema Jankovićevom mišljenju, donijeće velike promjene.

"Vaseljenski patrijarh, sem svoje kanonske prednosti u odnosu na ostale pravoslavne poglavare, nema vernike i njegova je moć ograničena, dok je ruski patrijarh verski poglavar dve trećine pravoslavnih hrišćana. Razlika je ogromna i prirodno je što ruski patrijarh nosi mnogo veću težinu u tim razgovorima", zaključuje on.

Crkveni raskol ili "velika šizma", kako ga zovu u katoličkom svijetu, podijelio je hrišćanski svijet još 1054. godine. Anateme koju su tada jedan na drugog bacili rimski papa i carigradski patrijarh skinute su tek 1965. Od tada traje ekumenski dijalog o pomirenju i ujedinjenju dvije najveće hrišćanske zajednice.

Nezahvalno je procjenjivati da li će susret dvojice vjerskih vođa približiti dva dijela hrišćanskog svijeta, raspolućenog vijekovima, ali sigurno je da će, prema riječima patrijarha Kirila, to biti potvrda hrišćanskih vrijednosti pred licem savremenog svijeta.

23.05 Kuba bi mogla da postane prestonica dijaloga, ukoliko njeni napori, uključujući i trud za organizovanje sastanka pape i patrijarha, budu nastavljeni, izjavio je papa Franjo.

23.03 Patrijarh i papa su ocijenili da je obnova hrišćanstva u Rusiji i mnogim zemljama Istočne Evrope bez presedana, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji.

"Svjedoci smo visoke vrijednosti religiozne slobode, zahvaljujemo Bogu za obnavljanje hrišćanske vjere bez presedana koje se dešava danas u Rusiji i u mnogim zemljama Istočne Evrope, gdje su decenijama gospodarili ateistički režimi", navedeno je u tekstu deklaracije.

23.00 "S poglavarom Ruske pravoslavne crkve razgovarao sam otvoreno, kao brat s bratom, razmotrili smo čitav niz inicijativa", rekao je papa.

22.59 Papa i patrijarh tokom razgovora u Havani nisu pokretali pitanje o organizaciji novog susreta, rekao je izvor u delegaciji Vatikana.

"Ne, o novom susretu nisu razgovarali. Vidjeli ste da je sada usvojena deklaracija, ali o novom susretu nisu razgovarali", rekao je izvor.

22.57 Papa i patrijarh su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve. U zajedničkoj deklaraciji oni su, takođe, pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u toj zemlji.

"Tugujemo zbog sukoba u Ukrajini koji je odnio već mnogo života, koji je pričinio bezbroj stradanja civilima, koji je uvukao društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu. Pozivamo sve sukobljene strane da se vrate razumu, društvenoj solidarnosti i zalaganju za mir. Pozivamo naše crkve u Ukrajini da se trude da se postigne sloga u društvu, suzdržavanje od neprijateljstva i da se ne podržava dalji razvoj sukoba", navedeno je u zajedničkoj deklaraciji pape i patrijarha.

U dokumentu je iskazana i nada da će raskol među pravoslavnim vjernicima Ukrajine biti prevladan na osnovu odgovarajućih kanonskih normi, da će svi pravoslavni hrišćani Ukrajine živjeti u miru i slozi, a da će katoličke zajednice u toj zemlji doprinijeti tome da "hrišćansko bratsvo bude još očiglednije".

22.50 Pravoslavna i katolička crkva mogu aktivno da rade zajedno, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril nakon sastanka s papom Franjom.

"Proveli smo dva sata u otvorenoj, bratskoj diskusiji, s punim razumijevanjem odgovornosti za svoje crkve, za svoj vjerujući narod, za budućnost hrišćanstva i za budućnost civilizacije. To je bio veoma sadržajan razgovor koji nam je pomogao da se međusobno razumijemo", rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, rezultati ovog razgovora daju mogućnost da se kaže da "danas dvije crkve mogu aktivno da sarađuju štiteći hrišćane širom svijeta i da s punom odgovornošću zajedno rade na tome da ne bude rata, da se svuda uvažava ljudski život".

22.36 Patrijarh Kiril je razgovor s rimskim papom ocijenio kao sadržajan. Taj razgovor je, kako je rekao patrijarh, dao mogućnost da se dvojica poglavara razumiju i da zajedno rade na tome da se spriječe ratovi.

22.35 Svečano potpisivanje dokumenta, koji označava prvi u istoriji hrišćanstva susret poglavara Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, održano je u jednoj od sala međunarodnog aerodroma u Havani, u kojoj je održan razgovor. Sastanak patrijarha i pape pratilo je oko 200 novinara. Najveći dio susreta protekao je iza zatvorenih vrata.

22.33 Papa i patrijarh usvojili su zajedničku deklaraciju, u kojoj, pored ostalog, pozivaju svjetsku zajednicu da pruže humanitarnu pomoć velikih razmjera izbjeglicama iz Sirije i Iraka.

22.31 Završen sastanak pape i patrijarha na Kubi.

21.58 "Našu duboku zabrinutost izaziva situacija u vezi s diskriminacijom hrišćana na Bliskom istoku i s ubistvima i skrnavljenjem hrišćanskih spomenika, a podjednako nas plaši što svjetska zajednica tome ne posvećuje dovoljno pažnje", rekao je portparol patrijarha, otac Aleksandar.

21.56 Dar patrijarha Kirila papi Franji je ikona Kazanjske Bogorodice. Ta je ikona na poseban način ujedinila Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu. Jedna takva ikona poklonjena je papi Jovanu Pavlu II, koji je poštovao Bogorodicu. Poljski pontifeks je želio da je vrati Ruskoj pravoslavnoj crkvi u vrijeme planiranog puta u Rusiju. Donio je 2004. godine kardinal Valter Kasper, koji je u to vrijeme bio predsjednik papskog savjeta za doprinos hrišćanskom jedinstvu.

21.31 U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će zabrinutost patrijarha i pape zbog progona hrišćana doprijeti do svjetskih lidera, saopštila je pres-služba RPC.

21.28 Papa Franjo je patrijarhu Kirilu poklonio relikviju slovenskog prosvetitelja Svetog Ćirila i pehar.

21.27 "Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila nema protokolarni, nego važan praktični smisao, usmjeren na zajedničko traganje za rješenjima savremenih sukoba", izjavio je portparol Ruske pravoslavne crkve  Vladimir Legojda.

On je naveo da "sastanak ljudi na ovom nivou" ne može da ne utiče na situaciju u svijetu.

"Današnji sastanak će sve ljude dobre volje navesti da sukobe na zemlji rješavaju bez primjene vojne sile", dodao je Legojda. "Prvo, Neko je nedavno dobro rekao: od ovakvih susreta efekat se ne udvostručava nego utrostručava. Drugo, to je privlačenje pažnje medija. U ovom slučaju, imam u vidu teme kao što su progon hrišćana na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi. Ruska pravoslavna crkva je mnogo puta napominjala da u svjetskim medijima ove teme gotovo da nema."

Prema njegovim riječima, sastanak patrijarha i pape pokazuje da je, bez obzira na nesuglasice koje se ne kriju, pitanja koja nisu riješena, situacija u svijetu "toliko ozbiljna i tragična za hrišćanstvo i hrišćane" da su crkveni poglavari spremni da prevaziđu teškoće i da naprave korake jedan u susret drugome.

20.58 Počeo je razgovor patrijarha i pape "iza zatvorenih vrata". Očekuje se da će ovaj dio susreta trajati oko dva sata. Dvojica poglavara razgovaraju na maternjim jezicima (ruskom i španskom) uz pomoć prevodilaca.

20.50 Papa i patrijarh su poljubili jedan drugog tri puta u obraz, nakon što su se sastali u ViP sobi na aerodromu.

20.43 Papa na sastanku s patrijarhom Kirilom rekao: Mi smo braća, naveo je izvor u delegaciji Vatikana.

20.34 Patrijarh Kiril uoči sastanka s papom: Sastajemo se u pravo vrijeme.

20.32 Papa pred sastanak s patrijarhom: U mom srcu su velika očekivanja od ovog razgovora.

20.31 Sastanak patrijarha Kirila i pape Franje počeo je u jednoj od dvorana međunarodnog aerodroma u Havani.

20.29 Predsjednik Državnog savjeta Kube Raul Kastro ispratio je papu od aviona do aerodromske dvorane. Usput su razmijenili nekoliko rečenica. Španski jezik je maternji obojici.

20.16 Na papinom avionu na kokpitu su postavljene dvije zastavice - Kube i Vatikana. Na međunarodnom aerodromu papu su dočekali kubanski lider Raul Kastro i delegacija katoličkih kardinala i sveštenika.

Papa je izašao iz aviona u svakodnevnoj bijeloj odori i s bijelom kapicom.

Papa poslije Kube ide u Meksiko.

22.08 Pres sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je novinarima da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena, prenose RIA Novosti.

20.01 Papa Franjo stigao je na međunarodni aerodrom u Havani, gdje će se prvi put sastati s patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom.

19.59 Oko 60 novinara očekuje dolazak rimskog pape Franje. Kako se očekuje, s papom će doći još sedamdesetak predstavnika medija. Kako su ranije najavili organizatori susreta, zajedničke molitve poglavara dviju crkava nisu planirane.

19.56 Zastava Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve obilježavaju prostoriju u kojoj će sastanak biti održan. U toj prostoriji se izvode posljednje pripreme. Upravo su okačene zastava Vatikana i znamenje patrijarha. Na sredini, između fotelja, postavljeno je pravoslavno raspeće izrađeno prije revolucije.

19.54 Kako je naglasio predsjednik Odjeljenja za crkvene veze Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion tema progona hrišćana biće centralna na sastanku pape i patrijarha. Sveštenik je objasnio da "situacija na Bliskom istorku, u Sjevernoj i Centralnoj Africi i u nekim drugim regionima, gdje ekstremisti sprovode pravi genocid nad hrišćanima, zahtijeva neodložne mjere i bližu saradnju hrišćanskih crkava".

U aktuelnoj tragičnoj situaciji neophodno je odložiti na stranu unutrašnje nesuglasice i ujediniti napore za spasenje hrišćanstva u onim regionima u kojima je ono podvrgnuto najžešćim progonima, rekao je mitropolit Ilarion.

Biće riječi i o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa i međunarodne politike. Očekuje se da će patrijarh i pontifeks razgovarati i o zajedničkim hrišćanskim i civilizacijskim vrijednostima.

19.48 Patrijarh Kiril stigao je na aerodrom u Havani, gdje će se sastati s papom Franjom.

19.47 Potpisivanje zajedničke deklaracije patrijarha i pape planirano je orijentaciono oko 22.30 po srednjeevropskom vremenu, ali tačno vrijeme ne može biti saopšteno, naveo je izvor u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije