Svijet

Suzavcem i vodenim topovima protiv demonstranata u Briselu

Suzavcem i vodenim topovima protiv demonstranata u Briselu
Foto: AP | Suzavcem i vodenim topovima protiv demonstranata u Briselu

BRISEL - Na protestima koji se održavaju u Briselu protiv usvajanja pakta Ujedinjenih nacija o migrantima, policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante.

AP prenosi da se to dogodilo ispred sjedišta Evropske unije u Briselu, a da u protestima učestvuje oko 5.000 ljudi.

Lokalne vlasti su prvobitno zabranile današnje proteste, strahujući da bi moglo da dođe do nasilja, ali je Visoki sud Belgije povukao tu zabranu pozivajući se na pravo građana na miran protest. Policija u Briselu je saopštila da su neki demonstranti postali nasilni kada je od njih zatraženo da se raziđu.

 

Prošle nedjelje je u Vladi Belgije nastao razdor zato što se najveća opoziciona stranka usprotivila odluci premijera Šarla Mišela da potpiše sporni pakt Ujedinjenih nacija.

​Za taj ugovor, koji je u Marakešu 10. decembra potpisalo više od 160 zemalja, pristalice tvrde da obezbjeđuje garancije za sigurno, uredno i humano kretanje ljudi širom svijeta, što će, navodno, pomoći nacionalnim ekonomijama da podmlade radnu snagu.

 

Protivnici migracija tvrde da će sporazum dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i identitet, kao i da će opasno narušiti bezbjednost građana.

Riječ je o dokumentu na čije 34 stranice su predstavljena 23 cilja za obezbjeđivanje “sigurne, uredne i regularne“ migracije.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije