Svijet

Suženo područje potrage za nestalim avionom

   Suženo područje potrage za nestalim avionom
Suženo područje potrage za nestalim avionom

KANBERA - Australija je saopštila da će potraga za nestalim avionom kompanije "Malezija erlajns" na letu "MH370" biti fokusirana na južni dio dosadašnjeg pretraživanog područja u Indijskom okeanu.

Zvaničnici su rekli da je dodatnim proučavanjem satelitskih podataka utvrđeno da je avion možda skrenuo južnije nego što se ranije mislilo.

Objava je uslijedila u vrijeme kada su Australija i Malezija potpisale sporazum o sljedećoj fazi potrage, u kojoj će dvije zemlje dijeliti troškove.

Avion na letu ka Pekingu nestao je 8. marta sa 239 putinka i članova posade.

Na osnovu analize satelitskih podataka, zaključeno je da je avion okončao let u vodama zapadno od australijskog grada Perta. Istražioci ne znaju šta se desilo letjelici, a pronalaženje crnih kutija smatra se ključnim za objašnjavanje nestanka aviona, prenio je Bi-Bi-Si.

Australija, koja predvodi operaciju, pretražuje područje udaljeno oko 1.800 kilometara od svoje zapadne obale.

Najnoviji podaci o mogućoj ruti leta dobijeni su analizom neuspješnog pokušaja poziva satelitskim telefonom iz kompanije "Malezija erlajns" prema avionu, izjavio je potpredsjednik australijske vlade Voren Trus.

Holandska privatna komanija "Furgo survej" počeće sljedeću fazu potrage u septembru. Okean će pretraživati podvodna vozila koja će sa površine vući tri broda.

Pretraga će obuhvatiti područje površine oko 60.000 kvadratnih kilometara, a procjenjuje se da će koštati oko 50 miliona dolara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije