Svijet

Svaka deseta kuća u indijskim selima ima frižider

Svaka deseta kuća u indijskim selima ima frižider
Svaka deseta kuća u indijskim selima ima frižider

NJU DELHI - Hranioci tri četvrtine domaćinstava u ruralnoj Indiji zarađuju manje od 80 dolara mjesečno, a tek jedna od 10 kuća ima frižider, pokazao je popis ruralnih indijskih domaćinstava.

Iako je životni standard u manjim i većim gradovima Indije u rapidnom porastu u posljednje dvije decenije, popis oko 180 miliona ruralnih domaćinstava pokazao je koliko sela u većini najsiromašnijih indijskih saveznih država kaskaju za gradovima, prenosi agencija Frans pres.

"Prikupljeni podaci omogućiće nam da ocjenimo napredak ostvaren u raznim oblastima, a doprineće i budućem planiranju", rekao je indijski ministar finansija Arun Dzejtli.

Popis je pokazao da svega 25,5 odsto ruralnih domaćinstava ima člana koji zarađuje više od 5.000 rupija (oko 80 dolara) mjesečno, dok svega 9,68 odsto ima člana sa redovnom platom, a 68 odsto domaćinstava posjeduje najmanje jedan mobilni telefon. Tek 11 odsto domaćinstava ima frižider, a taj procenat u trećoj po veličini državi Bihar iznosi svega tri odsto.

Budući da većina ruralnih domaćinstava u Indiji zavisi od poljoprivrede, premijer Narendra Modi nedavno je lansirao niz inicijativa, uključujući šemu navodnjavanja vrijednu osam milijardi dolara. U Indiji više od 70 odsto stanovništva živi na selima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije