Svijet

Sve veće gužve ispred zatvorenih banaka u Grčkoj

Sve veće gužve ispred zatvorenih banaka u Grčkoj
Sve veće gužve ispred zatvorenih banaka u Grčkoj

ATINA - Na ulicama Grčke vladaju sve veće gužve ispred zatvorenih banaka pošto su zaustavljeni pregovori grčke vlade sa kreditorima o rješavanju finansijske krize u zemlji, u očekivanju referenduma narednog vikenda.

Banke su zatvorene cijele nedjelje u nastojanju da se spriječi preveliko povlačenje novca, ali nekoliko ih je ponovo otvoreno da bi se pomoglo penzionerima koji nemaju kartice za podizanje novca sa automata, prenosi AP.

Ipak banke i dalje posluju. Uslovi Evropske centralne banke (ECB) za hitnu gotovinsku pomoć Grčkoj od 100 milijardi dolara su i dalje nepromijenjeni, iako je Grčka zakasnila jedan dan sa plaćanjem duga MMF-u i njen program spasa je istekao.

Taj potez ECB-a je oživio šanse za sporazum Grčke i kreditora i ministar finansija Janis Varufakis je javno zahvalio ECB i njenom predsjedniku Mariju Dragiju. "To nam omogućuje da dišemo i to je pozitivan korak  i izraz dobre volje ECB-a", kazao je on za državnu televiziju. Dragi je rekao da je Grčkoj potrebno da dobije produženje pomoći.

Grčka traži treći paket spasa iz fonda pomoći evrozone, pošto na  posljednjim pregovorima nije postignut sporazum o uslovima konačne otplate duga. Ministri evrozone odlučili su da odlože pregovore sa Grčkom dok se ne završi referendum.

"S obzirom na političku situaciju, odbacivanje prethodnih prijedloga i predstojeći referendum, kao i preporuke grčke vlade da se građani izjasne sa ne', vidimo da nema osnova za dalje razgovore u ovom trenutku", rekao je holandski ministar inostranih poslova i predsjednik Evrogrupe Jerun Dajselblum, poslije zavšetka telekonferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije