Svijet

Švedska i Ekvador u ponedjeljak o Asanžu

Švedska i Ekvador u ponedjeljak o Asanžu
Švedska i Ekvador u ponedjeljak o Asanžu

STOKHOLM - Švedski zvaničnici saopštili su danas da će se u ponedjeljak sastati s predstavnicima vlasti Ekvadora, kako bi pronašli način da švedski tužioci saslušaju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, povodom optužbi za seksualno zlostavljanje i silovanje.

"Sastaćemo se prvi put i razgovarati o načelnom sporazumu o pravosudnoj saradnji između dvije zemlje", saopštila je zvaničnica švedskog Ministarstva pravde Sesilija Ridselijus za AFP.

Ova odluka donijeta je dvije sedmice pošto je švedsko tužilaštvo odustalo od optužbi za seksualni napad koje su 2010. iznijete protiv Asanža zbog isticanja vremena za podizanje optužnice.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da će nastaviti istragu optužbi za silovanje protiv Asanža, koje su, takođe, iznijete 2010.

Asanž, koji se nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, demantuje sve četiri optužbe za koje se tereti.

Osnivač Vikiliksa strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen SAD, gdje bi mu se sudilo za jedno od najvećih iznošenja povjerljivih informacija u javnost u američkoj istoriji, pošto je prije pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.

Tužilaštvo ima pet godina da podigne optužnicu protiv Asanža za seksualno zlostavljanje i nezakonitu prinudu, a još pet za silovanje, navela je britanska agencija.

U skladu sa švedskim zakonom, to ne može da bude učinjeno bez prethodnog ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije