Svijet

Švedska priznala Palestinu

Švedska priznala Palestinu
Švedska priznala Palestinu

Švedska vlada priznala je danas zvanično državu Palestinu s nadom da će ovaj potez doprinijeti obnovi mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca, saopštila je ministar spoljnih poslova Margot Valstrom.

Ova odluka dočekana je pohvalama sa palestinske strane i kritikama iz Izraela.

"Naša odluka uslijedila je u kritičnom trenutku, jer smo u posljednje dvije godine bili svjedoci zastoja mirovnog procesa i da odluke o novim naseljima na okupiranoj palestinskoj zemlji komplikuju rješenje sa dvije države i da se nasilje vratilo u Gazu", rekla je Valstromova novinarima.

Ona je dodala da švedska vlada ovim potezom "želi da donese novu dinamiku u blokirani mirovni proces".

Valstromova je odbacila optužbe da je Švedska pristrasna i rekla da se nada da će ostale članice EU pratiti ovaj primjer.

Ona je rekla da Švedska ovim potezom želi da podrži umjerene Palestince i učini njihov status ravnopravnijim sa Izraelom u mirovnim pregovorima, kao i da donese nadu mladima sa obje strane.

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman osudio je ranije najavljenu odluku švedske vlade kao "žalosnu" i ocijenio da će to potkopati napore za rješavanje konflikta.

"Odluka švedske vlade da prizna palestinsku državu je žalosna odluka koja će samo ojačati ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja", saopštio je šef izraelske diplomatije.

On je dodao da je "sramota što se švedska vlada odlučila na ovaj deklarativni korak, koji nanosi mnogo štete i ne donosi nikakvu korist".

Liberman je naglasio da "švedska vlada mora da shvati da su odnosi na Bliskom istoku mnogo kompleksniji nego namještaj IKEA-e koji se sam sklapa i da oni moraju da se ponašaju odgovorno i uviđavno".

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ranije je saopštio da je odluka Švedske "istorijska i hrabra".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije