Svijet

Svi će sada željeti šansu da se izjasne

Svi će sada željeti šansu da se izjasne
Svi će sada željeti šansu da se izjasne

EDINBURG - Velika Britanija je ostala u sadašnjim granicama, ali pravi pobjednik su Škoti koji će zauzvrat dobiti veća politička ovlaštenja, mada ni sadašnja nisu bila mala, ocjenjuju analitički portali na Zapadu.

Da je britanski premijer Dejvid Kameron svoje čuveno upozorenje Škotima: "Ako idete - idete zauvjek" izrekao prije mjesec ili više dana - Škoti bi gotovo sigurno otišli, smatraju analitičari.

Ali, London je prvo ponudio veću autonomiju u zamjenu za opstanak Britanije, pa su Škoti prihvatili tu ponudu i odlučili da nastave život kao dio britanskog carstva.

Kameron već od januara mora da ispuni obećanje i da prebaci na Edinburg nove nadležnosti.

Tako se može reći da su svi dobili ovim referendumom - London je ostao centar Velike Britanije, a Škoti su "unovčili" glasanje protiv nezavisnosti.

Ono što može da zabrine ostatak Evrope jeste činjenica da je referendum održan i da će na toj činjenici insistirati svi regioni koji žele nezavisnost.

Katalonci uopšte ne sumnjaju da bi oni izglasali nezavisnost, a u to ne sumnja ni Madrid, pa zato svim silama sprečava referendum.

Ali, koliko dugo će to biti moguće izbjegavati nakon škotskog slučaja? I sa kojim obrazloženjima se nekome to pravo daje, a nekome uskraćuje - navode portali.

Dok Madrid Barseloni prijeti tenkovima, dok na istoku Ukrajine volju naroda i njihove referendume odbacuju svi, dok iz Brisela poručuju da škotski slučaj ne vrijedi za Balkan, stav Londona po ovom pitanju bio je jasan - dozvolio je izjašnjavanje.

Ne samo Katalonci, još "masa" regija i republika u Evropi želi pravo na samoopredjeljenje i demokratski referendum po ugledu na škotski.

Pri tome, samo 20 odsto Škota osjeća se i Škotima i Britancima, a svega četiri odsto samo Britancima. Zato njihova odluka da ostanu nema nikakvu patriotsku već isključivo materijalnu osnovu.

Glasanjem za uniju Škoti su dobili veća ovlaštenja, a u pojedinim sferama i znatno veće političke beneficije.

Problem Evrope je u tome što neki drugi narodi mižda neće tako odlučiti i neće se zadovoljiti samo dodatnom autonomijom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije