Svijet

Svijet će se suočiti sa globalnom nestašicom nafte

Svijet će se suočiti sa globalnom nestašicom nafte
Foto: Pixabay ilustracija | Svijet će se suočiti sa globalnom nestašicom nafte
N.N.

Investiciona-bankarska grupacija Goldman Saks upozorila je da će se svijet suočiti sa globalnom nestašicom nafte.

Razlog za to je, kako navode, taj što naftne kompanije neće moći da ulažu dovoljno u buduću proizvodnju. Globalni proizvođači nafte sve više žele da ulažu u nisko-ugljenične oblasti energetskog sektora, pod pritiskom da se proizvodi čistija energija, kaji dolazi i sa strane država ali i investitora.

"U 2020-tima ćemo imati jasan fizički nedostatak nafte, jer nikome neće biti dozvoljene sveobuhvatne investicije u buduću proizvodnju nafte", izjavio je Majkl dela Vinja, šef Istraživanja prirodnih resursa EMEA u Goldman Saksu.

"Ta tranzicija će se ostvariti kroz višu, a ne nižu cijenu nafte", rekao je on.

Dela Vinja kaže da dok se ne završi tranzicija na obnovljive izvore energije, privremena bitka će biti da se osvoji što veće učešće na tržištu zasnovanog na gasu. Smatra da imajući u vidu ogromne kapitalne troškove gasne infrastrukture, najbolje šanse imaju velike kompanije koje podržavaju države.

"Govorimo o sedam kompanija koje dominiraju na globalnom tržištu nafte i gasa, jer niko drugi ne može da finansira ove mega-projekte", rekao je on.

Riječ je o grupi "novih sedam sestara", kompanijama koje se smatraju najuticajnijim firmama iz zemalja van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To su Saudi Aramko, Gasprom, iranski NIOC, brazilski Petrobas, venecuelanski PDVSA, Petronas iz Malezije i kineski Petroleum.

Originalnih "sedam sestara" su bile firme iz pedesetih godina prošlog vijeka iz kojih su se transformisali i nastali BP, Ševron, Šel, Ekson mobajl i Rojal Dač šel.

Dela Vinja smatra i da su evropske naftne kompanije, poput britanskog Šela i francuskog Totala u prednosti u odnosu na rivalske kompanije u SAD u procesu tranzicije od velikih naftnih u velike energetske kompanije.

(bankar.me)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije