Svijet

Svijet oplakuje dječaka Ajlana, umjetnici crtežima odaju počast (FOTO)

Svijet oplakuje dječaka Ajlana, umjetnici crtežima odaju počast (FOTO)
Svijet oplakuje dječaka Ajlana, umjetnici crtežima odaju počast (FOTO)

Smrt trogodišnmjeg Ajlana Kurija i njegovog petogodišnjeg brata Rihana potresla je cijeli svijet.

Fotografije njihovih beživotnih tijela, kako licem leže prema zenlji, izazvale su žestoke diskusije na društvenim mrežama.
Dječaci su se udavili zajedno sa svojom majkom Rehan. Abdulah Kurdi, otac i muž, ostao je sam i slomljen bolom. Porodica Kurdi nalazila se na pretrpanom krijumcarskom brodu koji se prevrnuo na putu ka grčkom ostrvu Kos, u međunarodnim vodama Grcke i Turske.
– Moje žene i moja dva dječačića više nema. Ja…ne znam gdje ću i šta ću. Žalim što se nisam utopio sa njima – jedva je izgovorio Abdulah britanskim reporterima. Porodica Kurdi pobjegla je iz Kobanea od užasa koje su činili pripadnici Islamske države. Nada za boljim i prije svega mirnijim životom vodila ih je u samo jednom pravcu – ka Evropi. Ajlan i Galip, koje su roditelji u posljednjem trenutku izvukli iz porodične kuće i ukrcali na krijumčarski brod, bili su samo u tankim majicama. Ponijeli su jedino ono što su imali na sebi. Kada se brod prevrnuo tokom noći, bez prsluka, dječaci nisu imali nikakve šanse da prežive.
Njihov otac Abdulah ima sestru u Vankuveru, u Kanadi. Ona je pokušala da ih dovede kod sebe, ali joj kanadske vlasti nisu dozvolile. Zbog toga je za porodicu Kurdi postojao samo jedan izbor – da se obrate krijumčarima i probaju da se domognu Evrope. Jedan od putnika, Omer Mošin, kaže da su platili 2.050 evra po osobi, te da se na 12 malih čamaca nalazilo 175 osoba.
Umjetnici širom svijeta odlucili su da crtežima odaki počast preminulom Ajlanu koristeci heštegove #KiyiyaVuranInsanlik ili #HumanityWashedAshore.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije