Svijet

Svijet u šoku, pljušte optužbe

Svijet u šoku, pljušte optužbe
Svijet u šoku, pljušte optužbe

KIJEV - Niko od 298 putnika i članova posade malezijskog putničkog aviona, koji je letio na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur, nije preživio nesreću u četvrtak naveče, a svijet je i u petak bio u šoku zbog tragedije.

Avion "Malaysia Airwaysa" pao je nad istočnom Ukrajinom, oko 50 kilometara od granice s Rusijom. Na mjestu pada do zatvaranja ovog broja "Nezavisnih" u petak su pronađena tijela 181 osobe.

Sve strane su pozvale na hitnu i temeljnu istragu o padu leta MH17 iznad Donjecka, ali nije jasno ko će činiti tim koji će je sprovoditi.

Dijelovi aviona nalaze se u oblasti pod kontrolom proruskih separatista, koji su najavili da su spremni da garantuju prolaz i bezbjednost nezavisnom, međunarodnom timu. Uslov koji su proruske snage postavile jeste da u timu budu predstavnici Donjeckog regiona, Kremlja, OEBS-a, a objavili su da su spremni da prihvate i istražioce iz Ukrajine.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, rekao je da je neophodna "temeljna i objektivna istraga", a iz Moskve je stigao poziv iz Međunarodnog vazduhoplovnog komiteta (IAC) da se formira međunarodna grupa za istragu pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovsta (ICAO), koje funkcioniše pod okriljem UN. Ruska strana pozvala je da se svi podaci, crne kutije i prikupljeni dokazi sa mjesta tragedije predaju takvoj novoformiranoj grupi. Na drugoj strani, ruski mediji navode da Kijev insistira da dobije crne kutije.

I vlasti Malezije su pokrenule svoju istragu, a radarske podatke provjeravaju i američka tijela.

Tragedija na nebu iznad Ukrajine odmah je postala dio propagandnog rata između sukobljenih strana u evropskom žarištu. "Kijev post" je objavio, na osnovu transkripata razgovora između ruskih vojnih obavještajaca i proruskih snaga, da je avion navodno oborila grupa Kozaka, dok je njemački tabloid "Bild" objavio da više zapadnih obavještajnih službi i vlada ima saznanja da iza rušenja aviona stoje proruske snage u istočnoj Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zabilježilo aktivnost radarskog postrojenja jednog ukrajinskog raketnog sistema BUK u vrijeme obaranja aviona.

Ukrajinske vlasti nazvale su nesreću "terorističkim činom" i optužile proruske snage da su oborile avion protivavionskim sistemom BUK, koji im je dostavila Rusija, dok separatisti tvrde da nemaju te rakete i da je avion srušila ukrajinska vojska.

Arsenij Jacenjuk, premijer Ukrajine, izjavio je da proruski aktivisti, za koje Kijev vjeruje da su oborili malezijski avion, treba da odgovaraju pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, izjavio je da su ukrajinske vlasti odgovorne za pad aviona, istakavši da se to ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Putin je pozvao i na prekid vatre između proruskih snaga i ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini, da bi se otvorio put za pregovore.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da "postoji očita potreba za potpunom i transparentnom međunarodnom istragom" o padu aviona.

Na vijest o padu malezijskog aviona nad Ukrajinom reagovali su svjetski lideri, ocijenivši ovaj događaj kao šokantan i pozivajući na sprovođenje međunarodne istrage o uzrocima nesreće. Barak Obama, američki predsjednik, rekao je da je to užasna tragedija. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je na pokretanje međunarodne istrage o nesreći, rekavši da okolnosti pod kojima se dogodila moraju biti razjašnjene bez odlaganja. Angela Merkel, njemačka kancelarka, traži hitnu, brzu i nezavisnu istragu o padu malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine, kao i obustavu vatre u Ukrajini.

Promjena

Pilot leta MH17 putem radio-kontakta navodno je rekao da se "osjeća prilično nelagodno" leteći izmijenjenom rutom, te je navodno u posljednjem minutu promijenio kurs i krenuo preko teritorije gdje je i oboren. Navodno je rekao "da se loše osjeća" zbog promjene rute kojom avion ide, s obzirom na to da je riječ o putanji kojom su išli svi prethodni avioni "Malaysia Airwaysa", a koja je preporučena zbog ratnih dejstava u ovom dijelu Ukrajine. Pilot je, navodno, odlučio da promijeni kurs, i krenuo je iznad teritorije borbenih dejstava.

  • 298 poginulih na letu MH17
  • 189 državljana Holandije
  • 44 Malezije
  • 27 Australije
  • 12 Indonezije
  • 9 Velike Britanije
  • 4 Njemačke
  • 4 Belgije
  • 3 Filipina
  • 1 Kanade
  • 1 Novog Zelanda
  • 4 osobe bez potvrđene nacionalnosti

Sreća

Britanski par Beri Sim, njegova supruga Izi i njihova beba trebalo je da budu na letu MH17, ali pošto nije bilo mjesta "bukirali" su drugi let. A, onda je svijet obišla vijest da je oboren malezijski avion.

"Kada smo čuli vijest, dobili smo onaj osjećaj, znate ono kada vam je muka, kada vam nešto radi u stomaku... Srce je počelo jako da mi lupa. Nemam drugo objašnjenje nego da je 'neko odozgo' gledao i rekao nam: 'Vi nećete u ovaj avion'", izjavio je Sim.

Tragične sudbine

Britanski službenik u SZO, brojni doktori, eksperti za AIDS, časne sestre, te najmanje 80 djece nalazi se među 298 žrtava kobnog leta MH17, koji je pao nedaleko od ukrajinsko-ruske granice.

Nakon prvobitnog šoka, objavljena su i prva imena žrtava, tj. onih za koje je sigurno potvrđeno da su bili na ovom kobnom letu.

Ogroman gubitak svakako je pretrpjela porodica Maslin iz Perta, čije je troje djece poginulo u padu aviona. Naime, Mo (12), Ivi (10) i Otis Maslin (8) vraćali su se sa djedom Nikom Norisom kući u Australiju.

Inače, porodica je bila na odmoru u Amsterdamu, a roditelji su ostali još nekoliko dana, dok je djed unuke vraćao kući kako bi se na vrijeme pripremili za polazak u školu.

I Glen Tomas, koordinator za medije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), bio je među putnicima. On je porijeklom iz Blekpula, a posljednjih godina je živio i radio u Ženevi. Putovao je na konferenciju o AIDS-u, koja je trebalo tokom vikenda da počne u Australiji.

Inače, prema posljednjim izvještajima, najmanje 100 putnika je išlo na konferenciju u Australiju. Među njima su i vodeći eksperti i istraživači iz ove oblasti poput Joepa Langa, vodećeg HIV istraživača, koji je iza sebe ostavio petoro djece.

Da stvar bude još gora, ima i onih koji su namjerno zamijenili smjene samo da bi bili u tom avionu. Među njima je i malezijski stjuard Sandžid Sing (41), koji je u posljednjem trenutku zamijenio smjenu. Ova njegova odluka je bila kobna, a njegova porodica ne može da shvati šta se desilo, posebno što je njegova supruga, takođe stjuardesa, izbjegla sličnu sudbinu, tako što je zamijenila smjene na letu MH370 koji je nestao i kojem se još nije ušlo u trag.

Irena i Džordž Burous iz Kvinslenda skrhani su tragedijom jer su izgubili dva svoja člana, a da stvar bude gora, ta ista porodica ostala je i bez dva člana i u martu kada je malezijski avion bez traga nestao sa radara. Sada su izgubili praunuku Mari Rizk i njenog supruga Alberta, koji su se vraćali sa odmora u Evropi, a prethodno sina Rodnija i njegovu suprugu Meri.

Inače, pretpostavlja se da je u trenutku nesreće avionom upravljao pilot Judžin Ču Jin Leong (45), za kojeg iz "Malaysia Airlinesa" kažu da je bio jedan od "najiskusnijih i najboljih" pilota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije