Svijet

Svjedočenje putnice: Spasioci su prvo izvlačili Italijane i Grke

Svjedočenje putnice: Spasioci su prvo izvlačili Italijane i Grke
Svjedočenje putnice: Spasioci su prvo izvlačili Italijane i Grke

BRINDISI - Akcija spasavanja putnika sa trajekta Norman Atlantik, na kojem je izbio požar dok je plovio iz Grčke prema Italiji, još uvijek traje.

Spašeni putnici tvrde kako su ialijanski i grčki spasioci tokom akcije spasavanja favorizirali svoje sunarodnjake, javlja Anadolu Agency (AA). 

U akciji spasavanja učestvuju dva helikoptera, koja prevoze po tri putnika s trajketa do talijanske obale. 

Neimenovani izvor je za AA saopštio da je do sada sa trajekta evakuisano 289 putnika. Spasilačka brodica je u luku Brindisi dovezla 49 putnika, među kojima je bilo 25 Grka, pet Italijana, tri državljana Turske i dva Afganistana.

Na zapaljenom trajektu su bila i 53 državljana Turske, od kojih je 13 do sada spašeno i evakuisano na kopno.

Šef turske diplomatije Mevlut Kavusoglu je potvrdio informaciju da je do sada sa trajekta spašeno 13 turskih državljana, a da niti jedan državljanin Turske nije smrtno stradao.

Putnica Aylin Akamac je za AA kazala da nakon izbijanja požara nije bilo nikakve organizacije, a da su grčki i talijanski spasioci prvo spasavali svoje sunarodnjeke. Ona je tu situaciju ocijenika kao "veliki skandal".

"Čak su i mlade vojnike spasavali prije djece i žena. Ostavili su nas na pučini da čekamo, iako je more bilo mirno. Prilikom pokušaja da nas tegle drugim brodom, tri puta im je pucala sajla. Ništa nisu uradili. To je nečuveno. Neka se nikome ne ponovi nešto slično. Bilo je to poput scena iz filma o Titaniku", kazala je Akamac i dodala da su na trajektu bila samo tri čamca za spašavanje.

Opisujući situciju tokom izbijanja požara, Akamac je kazala da su prvi putnici koji su primijetili požar uzeli čamce za spasavanje, a da su svi drugi bespomočni sjedili na palubi trajekta.

"Svi smo skvašeni vodom kojom su gasili požar. Satima smo se smrzavali na palubi. Mnogi su se čak približavali vatri kako bi se ugrijali. Muž mi je i dalje na trajektu i bojim se za njega", kazala je Akamac.

Grčki mediji javljaju da će trajekt biti prevezen do italijanske luke Brindisi, ali da zbog loših vremenskih uslova tegljači još nisu u mogućnosti da krenu ka obali.

Trajekt Norman Atlantik je u subotnjim večernjim satima iz grčke luke Petre isplovio ka italijanskoj Anconi. Nakon izbijanja požara na trajektu je život izgubio jedan 61-godišnji grčki državljanin. Na brodu koji je zahvatio požar nalazila su se 422 putnika i 56 članova posade. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije