Svijet

Svjetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije

Svjetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije
Foto: N.N. | Svjetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije

KOSOVSKA MITROVICA - Svjetski mediji prenijeli su danas vijest o ubistvu Olivera Ivanovića, a Asošiejted pres ocjenjuje da će ovaj napad najvjerovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu.

AP prenosi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sazvao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost ,nakon koje će se obratiti javnosti.

Američka agencija u izvještaju iz Kosovske Mitrovice javlja, pozivajući se na Ivanovićevog adokata, da je Ivanović podlegao povredama nakon što je jutros upucan ispred prostorija svoje stranke, a opisuje ga kao "jednog od ključnih političara na sjeveru Kosova većinom naseljenom Srbima".

Američka agencija podsjeća da je kosovski sud osudio Ivanovića za ratne zločine počinjene tokom sukoba 1998-1999, uz napomenu da je presuda poništena i da je ponovno suđenje bilo u toku.

Bi-Bi-Si u svom izvještaju navodi da je ubijen istaknuti srpski političar na Kosovu Oliver Ivanović, koji je "smatran jednim od umjerenih lidera kosovskih Srba".

I ruska agencija Tas s prenijela je da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović jutros ubijen u Mitrovici.

Tas s prenosi i da se ljudi u velikom broju okupljaju ispred prostorija sjedišta stranke i bolnice, kao i da je policija blokirala okolne ulice.

Francuski mediji izvijestili su, pozivajući se na izvore iz Ivanovićeve stranke i njegovog advoata Nebojšu Vlajića, da je Ivanović, koga opisuju kao važnog srpskog političara na Kosovu, jutros ubijen iz vatrenog oružja u srpskom dijelu Mitrovice.

"Na čelu lokalne socijaldemokratske stranke, smatran je umjerenim srpskim političarem u gradu koji ostaje podijeljen na sjeverni dio, naseljen Srbima, i južni dio, naseljen kosovskim Albancima", navodi "Figaro".

Radio Slobodna Evropa, kome je Ivanovićevu smrt potvrdio i glavni tužilac u Mitrovici, Šucri Sulja, objavio je kratku Ivanovićevu biografiju, ističući da se na posljednjim lokalnim izborima 22. oktobra 2017. zbog zastrašivanja na sjeveru Kosova, četvoro sa njegove liste povuklo, te da mu je nedavno u Sjevernoj Mitrovici zapaljen automobil.

Na to podsjeća i "Dojče vele", navodeći da je Ivanovih više od dvije godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije