Svijet

Tajani zabranio konferenciju sa Pudždemonom

Tajani zabranio konferenciju sa Pudždemonom
Foto: Ilustracija | Tajani zabranio konferenciju sa Pudždemonom

BRISEL, MADRID - Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani danas je odlučio da ne dozvoli održavanje konferencije u toj instituciji u Briselu na kojoj je trebalo da učestvuje bivši predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon.

Hina prenosi navode španske novinske agencije Europa pres, koja je izvjestila da Tajani smatra da bi konferencija najavljena za ponedeljak u Evropskom parlamentu mogla da predstavlja događaj "visokog rizika" za javni red i mir.

"Procjena je pokazala da postoji visoki rizik za održavanje javnog reda i mira u prostorijama Evropskog parlamenta. Prijetnju za bezbjednost ne mogu da kontrolišu bezbjednosne službe parlamenta", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Pudždemon, pod čijim je vođstvom 2017. u Kataloniji organizovan referendum o nezavisnosti uprkos zabrani španskog ustavnog suda, pozvan je u Evropski parlament zajedno s aktuelnim predsjednikom vlade Katalonije Kvimom Torom.

Navodi se da se Tora poziva na pravo na samoopredjeljenje naroda i da je nastavio sa politikom koju je vodio Pudždemon.

Pozvala su ih dvojica evroparlamentaraca, bivši slovenački ministar spoljnih poslova Ivo Vajgl i Ralf Paket, zagovornik otcepljenja Flandrije od Valonije u Belgiji. Njih su dvojica pokrenula platformu za dijalog između Evropske unije i Katalonije koja je naišla na protivljenje stranaka u Španiji.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), koja je na vlasti u Španiji, konzervativna Narodna stranka kao i stranka centra Građani zatražile su od Tajanija da onemogući ulazak Pudždemon i ne dozvoli najavljenu konferenciju.

Španski liberalni evroposlanik Enrike Kalvet takođe je od Tajanija zatražio da ne dozvoli održavanje konferencije.

Podsjeća se da je Pudždemona špansko Državno tužilaštvo optužilo za pobunu protiv Španije, ali je Belgija odbila da ga izruči Madridu. Pudždemon sada iz mjesta Vaterlo blizu Brisela vodi međunarodnu kampanju za organizovanje dogovornog i međunarodno priznatog referenduma o nezavisnosti.

U utorak je u Madridu počeo sudski proces protiv 12 katalonskih političara optuženih za pobunu i korišćenje javnog novca za organizovanje referenduma koje je zabranio španski Ustavni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije