Svijet

Tajlandski dječaci u video snimku poručuju da su dobro

Tajlandski dječaci u video snimku poručuju da su dobro
Foto: N.N. | Tajlandski dečaci u video snimku poručuju da su dobro

BANGKOK - Tajlandske vlasti objavile su danas video-snimak na kojem nedavno spaseni dječaci iz bolnice poručuju da se osjećaju dobro.

Na snimku koji je napravljen u petak, a objavljen danas na konferenciji za novinare, vidi se da dječaci i dalje nose hirurške maske kako ne bi zadobili infekciju, ali ljekari najavljuju da će ih uskoro skinuti.

Ministar zdravlja Pijasakol Sakolsatajatom koji je vodio konferenciju u bolnici u Čjang Raju rekao je da se očekuje da svih 12 dječaka i njihov trener budu otpušteni u četvrtak.

"Svih 13 osoba je fizički snažno. Kada je riječ o infekcijama, ljekarskim pregledima je u prvim danima utvrđeno da neki imaju manju upalu pluća, ali sada je sve u redu", rekao je Pijasakol. Takođe se nekoliko njih oporavilo od manjih infekcija pluća i srednjeg uha.

Većina dječaka snimljena je kako sjede na bolničkim krevetima, djeluju opušteno i započinju svoje kratke izjave tradicionalnim tajlandskim pozdravom rukama sklopljenim na grudima, a neki su podigli i dva prsta u znak pobjede illi desni palac.

"Zdravo, moje ime je Biv. Dobro sam. Želim da se zahvalim svima koji su brinuli", rekao je 14-godišnji Ekarat Vongsukčan koji je podigao obje ruke zauzevši bokserski pobjednički stav, dok se u sobi začuo smijeh.

Svi dječaci zahvalili su se za podršku koja im je pružena prethodnih dana, prenosi Rojters.

Na pitanje kamermana šta vole da jedu oni odgovaraju - "blago kuvane svinjske nogice sa pirinčom, pržena hrskava svinjetina, pečena crvena svinjetina, suši, šnicla".

Adul Samon, 14-godišnji izbjeglica poreklom iz Mijanmara koji je i jedan je od mnogih učenika za koje se kaže da su bez domovine, rekao je na tajlandskom a zatim i na engleskom: "Zdravo, ja sam Adul. Sada sam dobro. Puno vam hvala".

On je možda najpoznatiji od ovih dečaka, jer je njegovo znanje engleskog jezika bilo ključno tokom kompliovane operacije spasavanja.

Ministar zdravlja kaže da je mentalno zdravlje dječaka danas dobro.

"Iako će za koji dan otići iz bolnice, oni još nisu dovoljno jaki kao zdrave osobe, već treba da se odmaraju i jačaju zdravlje i tijelo", rekao je on.

U saopštenju iz bolnice kaže se da dječaci nastavljaju da se oporavljaju, ali da ostaju podložni infektivnim bolestima.

Da bi izbjegli mentalni stres, trebalo bi narednih mjesec dana da provode samo sa porodicom i prijateljima, izbjegavaju susrete sa medijima koji bi mogli da izazovu simptome poremećaja i posttraumatski stres, navode ljekari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije