Svijet

Talačka kriza: Eksplozija i pucnjava u zgradi suda u Istanbulu

Talačka kriza: Eksplozija i pucnjava u zgradi suda u Istanbulu
Talačka kriza: Eksplozija i pucnjava u zgradi suda u Istanbulu

ISTANBUL - U zgradi suda u Istanbulu, gdje pripadnici zabranjene radikalne ljevičarske grupe kao taoca drže tužioca Mehmeta Selima Kiraza, odjeknula je eksplozija.

Osim toga, agencije su, pozivajući se na izjave svjedoka prenijele i da se čula pucnjava.

Agencija Rojters, navodi da se čula pucnjava i da se iz zgrade širi dim, dok AFP prenosi da se čula eksplozija.

Ispred zgrade su pripadnici bezbjednosnih snaga, a ljekari Hitne pomoći su viđeni kod zadnjeg ulaza u zgradu suda, dodala je britanska agencija.

Vlasti zasad nisu potvrdile da je pokrenuta operacija protiv napadača.

Prije nekoliko časova, šef istanbulske policije je izjavio da su u toku pregovori sa dvojicom napadača.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija - Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine poslije 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom ljeta 2013. godine.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtjevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim poslije smrti tinejdžera.

Novinar "Hurijeta" je pozvao na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da "tužilac trenutno nije dostupan". Potom je prekinuo vezu, a čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula: "Policija".

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena poslije napada televizijske stanice su javile da su bezbjednosne snage evakuisale zgradu da bi se "pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize", navodi list.

U trenutku kada su napadači uletjeli u kancelariju tužioca, nekoliko turskih provincija, među kojima i Istanbul, ostali su bez struje.

Turska agencija Dogan je prenijela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da "nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici".

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija - Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada.

Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenijela je "Russia Today".

Vjeruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kojem su ubijene tri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije