Svijet

Talačka kriza u Francuskoj: Napadač, identifikovan, traži oslobađanje Abdeslama

Talačka kriza u Francuskoj: Napadač, identifikovan, traži oslobađanje Abdeslama
Foto: Twitter | Talačka kriza u Francuskoj: Napadač, identifikovan, traži oslobađanje Abdeslama

TREB - Naoružan muškarac upao je u supermarket u Francuskom gradu Treb, pucao i uzeo taoce, uzvikujući parole Islamske države, pošto je prethodno pucao na policajce. Prilikom pucnjave dvije osobe su stradale, a nekoliko je povrijeđeno u tom napadu.

Napadač je pustio taoce i ostao je sam sa jednim policajcem u supermarketu. On je, prema nekim izvještajima, identifikovan preko registarskih tablica sa vozila iz kojeg je pucao na policiju. Navodno se radi o državljaninu Maroka koji je od ranije poznat bezbjednosnim službama, međutim za to nema zvanične potvrde.

Kako su neki mediji prenijeli, napadač je dok je držao zarobljene ljude u supermarketu tražio oslobađanje Salaha Abdeslama, odgovornog za tertoristički napad u Parizu 2015. godine, kada je stradalo 130 ljudi. 

Francuski istražioci su odmah potvrdili da se napad tretira kao teroristički i da je napadač uzviknuo da pripada Islamskoj državi.

Gradonačelnik Erik Menasi izjavio je da je otmičar uletio u prodavnicu vičući "Alahu akbar (Bog je najveći), sve ću da vas pobijem" i oteo nekoliko ljudi. 

Istragu je preuzela francuska protivteroristička jedinica. 

Prije nego što je ubijen, napadač je oslobodio taoce, a u supermarketu je ostao zabarikadiran sa jednim policajacem. 

Ranije je francuski premijer izjavio da je talačka kriza na jugu zemlje veoma ozbiljna, a na lice mjesta odmah se uputio ministar spoljnih poslova Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije