Svijet

Talas vrućine danas u Francuskoj, sutra u Velikoj Britaniji

Talas vrućine danas u Francuskoj, sutra u Velikoj Britaniji
Talas vrućine danas u Francuskoj, sutra u Velikoj Britaniji

LISABON - Vlasti u Francuskoj i Velikoj Britaniji danas su izdale upozorenje zbog talasa vrućine koji dolazi sa sjevera Afrike i donosi neuobičajeno toplo vrijeme u zapadnoj Evropi, i temperature više od 40 stepeni Celzijusa.

Metereolozi su najavili da se na jugu Francuske danas mogu očekivati temperature od preko 40 stepeni Celzijusa, dan nakon što je u Kordobi, na jugu Španije, zabilježena temperatura od skoro 44 stepena Celzijusa.

Pariz je uveo specijalne mjere za borbu protiv talasa vrućine, koje uključuju otvaranje klimatizovanih soba za javnost i telefonsko pozivanje građana koji su osjetljivi na povišene temperature, prvenstveno starijih osoba i drugih koje iz zdravstvenih razloga nisu u mogucnosti da napuste svoje domove.

Vlasti su upozorile da temperature mogu premašiti one iz 2003. godine, kada je hiljade osoba preminulo od posljedica talasa vrućine, od kojih su mnoge bile penzioneri, koje su najbliži rođaci ostavili same kod kuće i otišli na odmor.

Poslije Francuske, Veliku Britaniju će sutra pogoditi talas vrućine, a očekuje se da će temperatura u Londonu premašiti 30 stepeni Celzijusa.

Nikola Maksi iz britanske Meteorološke službe je izjavila da se pad temperature očekuje od četvrtka.

Vlasti Španije i Portugala su juče izdale upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika, savjetujući stanovništvu dodatni oprez zbog toplotnog talasa koji prolazi Pirinejskim poluostrvom.

Očekuje se da će temperature danas i dalje dostizati oko 40 stepeni Celzijusa u nekim područjima Španije, iako je u Portugalu došlo do zahlađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije