Svijet

Taoci kojima se unosno (ne) trguje

Taoci kojima se unosno (ne) trguje
Taoci kojima se unosno (ne) trguje

VAŠINGTON - Odbijajući da isplate islamskim teroristima 100 miliona otkupa za novinara Džejmsa Folija SAD su potvrdile svoju političku odluku da sa teroristima nema pregovora, kao i da će ovakvim tvrdim stavom zaštititi svoje građane od kidnapovanja.

Foli je brutalno ubijen, a teroristi su objavili snimak na kojem mu odrubljuju glavu, što je ostavilo snažan utisak ne samo u američkoj javnosti i otvorilo raspravu u administraciji američkog predsjednika Baraka Obame da li treba plaćati otkup otmičarima i da li bi to podstaklo više otmica.

Tvrda politika koju pored SAD vodi i Velika Britanija odudara od prakse u većini evropskih država, za koje je "Njujork tajms" ironično primjetio da su "vodeći finansijeri Al Kaide".

List podsjeća da su u slučajevima otmice evropskih državljana njihove vlade uglavnom činile ustupke otmičarima isplativši im najmanje 125 miliona dolara od 2008, od čega samo u prošloj godini 66 miliona.

Posljedica beskompromisnog stava SAD i Britanije je da su njihovi građani rjeđe otimani, ali oni oteti su navodno češće ubijani.

Nečinjenje ustupaka teroristima doprinijelo je manjoj zainteresovanosti islamskih ekstremista za otmice britanskih i američkih građana, jer nisu taoci kojima se unosno trguje.

Prema nezvaničnim podacima, islamski ekstremisti oteli su 53 osobe, od kojih su trećina Francuzi, a državljana SAD je veoma malo.

Pored Folija kojeg su ubili, teroristi su oteli i njegovog kolegu i sunarodnika Stivena Sotlofa i najavili da će i njemu oduzeti život.

Izuzetak od pravila dogodio se u slučaju američkog vojnika Boua Bergdala, kojeg su oteli talibani 2009, a u zamjenu za njegovu slobodu tražili su oslobađanje petorice Avganistanaca iz zatvora u zaljevu Gvantanamo.

Vlada Katara posredovala je u pregovorima sa talibanima i Amerikanac je 2014. pušten na slobodu što je pokrenulo raspravu u bezbjednosnim krugovima u SAD koji su odluku da se pregovara sa talibanima ocjijenili "veoma problematičnom".

Američko-ruski novinar Sajmon Ostrovski bio je zarobljen tokom 2014. u proruskom uporištu Slavjansku u istočnoj Ukrajini zbog navodne povezanosti sa ekstremističkom organizacijom "Desni sektor", ali je ubrzo oslobođen.

Nigerijskim i somalijskim piratima koji su otimali brodove i američke posade na njima, a zatim ih ubijali, sudilo se prije četiri godine u SAD, u prvom procesu protiv gusara još od 19. vijeka.

U nekim slučajevima piraterije, trgovačkim brodovima pomagala je i američka ratna flota, a desetine pirata platilo je glavom pokušaje otmice brodova i posada.

Sve to čini američke državljane "nepopularnom robom" među trgovcima tuđim životima, ili bi makar tako trebalo da bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije