Svijet

Tusk: G7 mora održati sankcije Rusiji

Tusk: G7 mora održati sankcije Rusiji
Tusk: G7 mora održati sankcije Rusiji

PALERMO - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u petak je pozvao čelnike zemalja članica Grupe 7 da se striktno pridržavaju odluke o sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize, dan nakon što je visoki američki zvaničnik izjavio kako Vašington o tom pitanju nema stajalište.

Dvadeset i osam članica Evropske unije i Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Rusiji nakon što je Moskva 2014. godine anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, istovremeno pruživši podršku separatistima na istoku države.

"Od našeg posljednjeg samita G7 u Japanu, nismo vidjeli ništa što bi opravdalo promjenu u našoj politici sprovođenja sankcija prema Rusiji“, izjavio je novinarima u Sicliji Tusk, koji koordiniše politiku 28 lidera Evropske unije, prenosi AFP.

"Apelovaću na druge lidere G7 da potvrde ovu politiku“, dodao je Tusk pred početak samita G7.

On se već sastao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom i rekao kako, iako dvije strane nemaju isti stav o Rusiji, čini se kako su na istoj liniji kada je riječ o ukrajinskom sukobu.

Američki Stejt Department saopštio je u martu kako će sankcije Vašingtona vezane za Krim ostati na snazi dok Rusija ne vrati kontorlu nad Krimom Ukrajini.

Trampov glavni ekonomski savjetnik je, međutim, izjavio novinarima u trenutku dok je Tramp putovao na Siciliju, kako SAD nema stav o tom pitanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije