Svijet

Televizija prenosila sukob demonstranata i policije

Televizija prenosila sukob demonstranata i policije
Televizija prenosila sukob demonstranata i policije

ISLAMABAD - Sukobi pakistanskih demonstranata koji traže ostavku premijera Navaza Šarifa i policije nastavljeni su tokom dana u Islamabadu pošto su pojačane snage bezbjednosti ispaljivale suzavac kako bi spriječile demonstrante da stignu do rezidencije premijera, prenosila je danas uživo pakistanska televizija.

Na televizijskim snimku se vide naoružani demonstranti sa drvenim palicama kako haotično trče duž centalne Ustavne avenije, sa maramama na licu da bi smanji efekat suzavca, prenijela je agencija Rojters.

Demonstranti su pokušali da uđu Šarifovu rezidenciju, potvrdio je ministar odbrane Kavaja Asif nekoliko sati pošto su upali u zgradu državne televizije i dodao da "vlada neće oklijevati da sprovede sudski nalog i razmatra slamanje onih koji napadaju državne institucije".

"Ukoliko nema masovnih hapšenja, selektivna upotreba sile može da se koristi", upozorio je Asif opisujući jednu od opciju koju bi Vlada mogla da upotrebi, a poslije održanog sastanka premijera i njegovih najbližih saradnika zbog situacije u Islamabadu.

Jutros se velika grupa demonstranata primakla domu premijera Pakistana u centralnom delu Islamabada gdje se sukobila sa policijom koja je odgovorila suzavcem. 

Mada je povremeno ispaljivala suzavac, policija se povlačila i pokazivala uzdržanost. Nije poznato da li je premijer u svom domu.

Demonstrante predvode Imran Kan koji je bio poznati sportista prije ulaska u politiku i vatreni sveštenik Tahir ul-Kadri. 

Rojters navodi da, u zemlji u kojoj vlast je često mijenjala u vojnim udarima umjesto na izborima, vojska igra ključnu ulogu ali se za sada nije direktno miješala, osim što je razgovora sa akterima protesta i pozivajući ih da pokažu uzdržanost. 

S druge strane Šarif, koji je postao  premijer prošle godine u prvoj pakistanskoj demokratskoj tranziciju vlasti, odbio da podnese ostavku, već je naveo da će se sutra obratiti poslanicima oba doma parlamenta u nastojanju da pokaže da "čvrsto drži kontrolu u zemlji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije