Svijet

Teretni brod kriv za potonuće broda sa migrantima?

Teretni brod kriv za potonuće broda sa migrantima?
Teretni brod kriv za potonuće broda sa migrantima?

KATANIJA - Teretni brod "Kralj Džejkob", koji je tokom vikenda stigao da pomogne drugom brodu na kojem je bilo nekoliko stotina migranata, možda je uzrokovao potonuće, izjavila je portparol Visokog komesarijata UN za izbjeglice Karlota Asami.

Asamijeva je dala izjavu američkoj medijskoj kući Si-En-En nakon što je, sa još dvoje kolega, razgovarala sa više preživjelih nesreće u Sredozemnom moru.

"Prema svjedočenjima, u jednom trenutku teretni brod je bio previše blizu i moguće je da je veći brod uzrokovao talasanja, nakon čega se manji prevrnuo i potonuo", rekla je Asamijeva.

Njena izjava razlikuje se od onih koje su objavile italijanske vlasti, koje su saopštile da se, tokom približavanja teretnog broda, plovilo sa migrantima nagnulo, što je uzrokovalo potonuće.

Mark Klark, zvaničnik "Meritajm grupe", koja rukovodi teretnim brodom "Kralj Džejkob", negirao je da je njihovo polovilo uzrokovalo potonuće broda sa migrantima.

On je, takođe, izrazio uvjerenje da su ljudi na brodu naglo krenuli na jednu stranu, čime je poremećena ravnoteža i uzrokovano potonuće.

"Prilikom prilaska, teretni brod išao je veoma polako, čime nije mogao da izazove talase. Sa broda su spušteni čamci za spašavanje, mreže i pojasevi", istakao je Klark.

Analitičari navode da kontradiktorni komentari nakon ovakvih dešavanja ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju teretni brodovi koje često pozivaju da pomognu ugroženim plovilima sa migrantima u Sredozemnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije