Svijet

Teroristima hemijsko oružje od Amerikanaca i Britanaca?

Teroristima hemijsko oružje od Amerikanaca i Britanaca?
Foto: Ilustracija | Teroristima hemijsko oružje od Amerikanaca i Britanaca?

DAMASK - Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD i Veliku Britaniju da snabdijevaju teroriste otrovnim gasovima CS i SN, prenijeli su lokalni mediji.

U saopštenju koje je izdalo sirijsko ministarstvo navodi se da su toksični agensi koji su pronađeni u predgrađima Alepa i Damaska proizvedeni u jednoj britanskoj i dvije američke kompanije.

"Pronađene su ručne bombe i punjenje za granate koji sadrže otrovne supstance CS i CN. Hemijska municija je proizvedena u američkim firmama 'Fedlab' i 'Non-litl teknolodžis', kao i u britanskoj kompaniji 'Čerming difens'", izjavio je zamjenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsal Mekdad.

Mekdad je napomenuo da je upotreba supstanci koje su pronađene u blizini Alepa i Damaska dozvoljena samo za razbijanje pobuna, dok je njihovo korištenje u vojnim operacijama zabranjeno, prenosi "Sputnjik".

"Sa sigurnošću možemo reći da su SAD i Velika Britanija, zajedno sa svojim saveznicima, prekršili Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja. Oni podržavaju teroriste i ne samo da ih snabdijevaju oružjem, nego i otrovnim supstancama", zaključio je Mekdad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije