Svijet

Tijela djece plutaju u potonulom trajektu, glasovi se više ne čuju

Tijela djece plutaju u potonulom trajektu, glasovi se više ne čuju
Tijela djece plutaju u potonulom trajektu, glasovi se više ne čuju

Kapetan trajekta koji je potonuo u blizini južnokorejske obale i koji je odgovoran za smrt ili nestanak 200 djece, uputio je izvinjenje porodicama žrtava.

U televizijskoj izjavi kapetan Lee Joon-Seok kazao je da je odgađao sa napuštanjem trajekta jer je mislio da je more previše hladno i da bi se putnici, koji su većinom djeca, mogli udaljiti ili utopiti.

Južnokorejska obalska straža pronašla je još tri tijela jutros. Broj poginulih povećao se na 32, ali još 270 putnika se vodi kao nestalo. Ronioci su vidjeli još tijela u potopljenom brodu ali ne mogu doći do nih. Tijela su otkrivena nakon što je objavljena informacija da je trajektom upravljao treći pomoćnik kapetana u vrijeme kada se nesreća dogodila.

Viši tužilac Yang Jung-jin kazao je novinarima da je 25-godišnja žena upravljala brodom dok je prolazio kroz područje s mnogo otoka koji su poredani blizu jedan drugog te da tuda vladaju brze struje. Yang je kazao kako drugi pomoćnik obično preuzme kontrolu kada kapetan nije tu, ali zbog toga što je velika magla uzrokovala kašnjenje kormilo je preuzeo treći pomoćnik.

Šezdesetdevetogodišnji kapetan uhapšen je zbog sumnje da je zanemario i napusti ljude kojima je trebala pomoć. Istražitelji provjeravaju da li je Leejeva naredba o evakuaciji stigla prekasno da bi se spasili životi. Uhapšena su i dva člana posade jer nisu uspjeli pomoći putnicima.

Kada je upućen poziv u pomoć, trajekt je već bio pet stupnjeva naget. Naredba za evakuaciju stigla je pola sata kasnije.

Istražitelji istražuju i to da li je su preveliki teret i strukturni nedostaci na brodu uzrokovali potonuće.

"Izvinjavam se ljudima Južne Koreje zbog uzrokovanja nemira i klanjam se porodicama žrtava. Dao sam instrukcije o ruti kretanja i otišao kratko u sobu kada se dogodilo. U to vrijeme struje su bile jake, temperatura okeana niska i mislio sam da bi ljudi, ako ne napuste brod prema pravilima isa pojasom za spašavanje, mogu otplutati dalje i doživjeti veću nesreću. Spasilački čamci nisu još stigli, a u blizini nije bilo niti jednog civilnog ribarsko čamca niti bilo kakvog drugog. Došlo je do greške u moje ime, a upravljač je vozio brže tokom skretanja broda nego što je trebao", rekao je u svom izvinjenju kapetan, a prenosi portal Klix.ba.

Zvuci iz potonulog broda više ne dolaze i nada da ima preživjelih je nestala. Porodice se nadaju da će barem dobiti tijela svojih najmilijih kako bi ih mogli sahraniti.

Oko 325 putnika bili su učenici Srednje škole Danwon koja se nalazi blizu Seula, koji su putovali na malu ekskurziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije