Svijet

Tijela planinara pronađena na Himalajima poslije 16 godina

Tijela planinara pronađena na Himalajima poslije 16 godina
Tijela planinara pronađena na Himalajima poslije 16 godina

Los Anđeles - Tijela poznatog planinara i snimatelja ekspedicije koja su prije 16 godina zatrpana u lavini pronađena su na Himalajima.

Udovica Aleksa Loua navela je u pisanoj izjavi da su dvojica planinara pokušala da se popnu na planinu Šišapangma visine 8.013 metara kada su otkrili ostatke dvije osobe koji su se djelimično topili iz glečera.

Planinari su Konradu Ankeru, koji se penjao uz planinu sa Louom i snimateljem Dejvidom Bridžisom u vreme lavine oktobra 1999. godine i preživio, opisali odjeću i rančeve koje su vidjeli na tijelima.

Anker je zaključio da su pronađena tijela Loua i Bridžisa, navedeno je u saopštenju.

"Aleks i Dejvid su nestali, zarobljeni i zamrznuti u vremenu. Šesnaest godina života je proživljeno i sada su pronađeni. Zahvalni smo", navela je Dženi Lou Anker.

Ona se 2001. godine udala za Ankera, prijatelja i kolegu planinara svog pokojnog supruga. Oni žive u gradu Bozeman, u američkoj saveznoj državi Montana i vode dobrotvornu fondaciju koja nosi ime Aleksa Loua.

Lou, Anker, Bridžis i još nekoliko osoba bili su na ekspediciji za penjanje na Šišapangmu, 14. najviši vrh na svijetu, a zatim da se sa vrha spuste skijama.

Lou je smatran najboljim planinarem na svijetu kada je poginuo u 40. godini.

Bio je poznat kao "Pluća sa nogama" zbog nevjerovatne snage i izdržljivosti, a 1995. godine spasio je nekoliko planinara na Aljasci.

Bridžis iz Aspena u Koloradu, koji je poginuo u 29. godini, bio je uspešan planinar na velikim visinama i snimatelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije