Svijet

Tilerson odbio da bude domaćin ramazanskog večernjeg obroka

Tilerson odbio da bude domaćin ramazanskog večernjeg obroka
Tilerson odbio da bude domaćin ramazanskog večernjeg obroka

VAŠINGTON - Državni sekretar SAD Reks Tilerson odbio je zahtjev da bude domaćin iftara, večernjeg obroka tokom islamskog mjeseca ramazana.

Anadolija je prenijela ovu informaciju Rojtersa dobijenu od dva neimenovana američka zvaničnika, uz ocjenu da Tilerson time očigledno prekida tradiciju staru skoro 20 godina, uz nekoliko izuzetaka.

Navodi se da su od 1999. godine i republikanski i demokratski državni sekretari skoro uvijek su bili domaćini u Stejt departmentu ili iftara ili prijema kojim de obilježava ramazanski Bajram, praznik koji označava kraj svetog mjeseca.

"Tilerson je odbio zahtjev Kancelarije za vjerska i globalna pitanja Stejt departmenta da bude domaćin prijema u okviru obilježavanja ramazana", saopštila su dvojica američkih zvaničnika koji su odbili da budu imenovani jer nisu bili ovlašteni da javno govore o toj temi.

Sudeći po memorandumu datiranom na 6. april, u čiji je uvid došao Rojters, kancelarija - koja obično inicira takva dešavanja - preporučila je Tilersonu da održi taj prijem.

Navodi se da njegovo odbijanje zahteva ukazuje na to da u Stejt departmentu u ovoj godini nema nikakvih planova za obilježavanje ramazana. Mjesec posta i molitve za muslimane počeo je u većini zemalja danas.

Na pitanje Rojtersa da prokomentariše Tilersonovo odbijanje da bude domaćin prijema, portparol Stejt departmenta je izjavio da se "još istražuju moguće opcije obilježavanja Bajrama kojim se okončava mjesec ramazana".

"Američki ambasadori dobili su preporuke da to učine kroz brojne aktivnosti, koje mi svake godine održavamo u našim diplomatskim misijama širom sveta", naveo je portparol.

Navodi se da muslimanski aktivisti optužuju administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da ima neprijateljski stav prema islamu, koji je dostigao vrhunac zabranom ulaska u SAD građanima nekoliko većinski muslimanskih zemalja, dok Trampova administracija tvrdi, da iako se snažno protivi islamskim ekstremistima, nema nikakvih problema s islamom, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije