Svijet

Tilerson poručio da Kurdi i Irak riješe sukob dijalogom

Tilerson poručio da Kurdi i Irak riješe sukob dijalogom
Foto: Tanjug/AP | Tilerson poručio da Kurdi i Irak riješe sukob dijalogom

BAGDAD - Državni sekretar SAD Reks Tilerson insistirao je da regionalna vlada iračkog Kurdistana i centralna vlada u Iraku riješe konflikt u vezi sa kurdskim referendumom i spornm teritorijama kroz dijalog.

Tileron je na početku sastanka sa premijerom Iraka Hajderom al Abadijem u Bagdadu iznio svoju poziciju, međutim premijer je stao u odbranu iračkih paravojnih snaga koje imaju podršku Irana, navodi Rojters.

"Zabrinuti smo i pomalo tužni. Imamo prijatelje u Bagdadu i prijatelje u Erbilu (prestonica iračkog Kurdistana) i ohrabrujemo sve strane da započnu diskusiju", rekao je Tilerson, prenosi Rojters.

Administracija SAD podržala je Abadija u odbacivanju validnosti kurdskog referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra, u kome je izglasana nezavisnost regiona.

Administracija je takođe pozvala da se obje strane suzdrže od dalje eskalacije, s obzirom na to da je Abadi odgovorio na referendum poslavši vojsku da zauzme naftom bogat grad Kirkuk u Kurdistanu.

Poslije iznenadne posjete Avganistanu, Tilerson je sinoć doputovao u nenajavljenu posjetu Iraku.

Tilerson se u Bagdadu sastao sa iračkim premijerom Hajderom el Abadijem i predsjednikom Fuadom Masumom, preneo je Rojters.

Tilerson je prethodno u Avganistanu razgovarao sa predsjednikom Ašrafom Ganijem, objavila je američka ambasada.

U saopštenju ambasade, objavljenom na Twitteru, navodi se da je Tilerson ponovio da su SAD posvećene saradnji sa vladom u Kabulu i regionalnim partnerima da bi se "postigao mir u Avganistanu i onemogućilo stvaranje sigurnog mjesta za teroriste koji prijete tom cilju".

Tilerson i Gani su se sastati u vazduhoplovnoj bazi Bagram, sjeverno od Kabula. To je najveća američka baza u Avganistanu, navodi AFP.

"Jasno je da moramo da nastavimo borbu protiv talibana i drugih da bi shvatili da nikada neće doći do vojne pobjede", rekao je Tilerson novinarima poslije sastanka.

Ovo je bila prva posjeta Tilersona kao državnog sekretara. Usledila je nekoliko nedjelja nakon što je američki ministar odbrane Džejms Matis boravio u, takođe, nenajavljenoj posjeti toj zemlji.

Rojters dodaje da je sastanak sa Ganijem trajao sat vremena i da mu je prisustvovao i američki general Džon Nikolson, glavni američki komandant u Avganistanu.

Navodi se i da je Tilerson rekao da će posjetiti Pakistan, a potom i Indiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije