Svijet

Tragedija izbjegnuta pukom srećom: Pilot aviona zaspao, kopilot igrala igrice

Tragedija izbjegnuta pukom srećom: Pilot aviona zaspao, kopilot igrala igrice
Tragedija izbjegnuta pukom srećom: Pilot aviona zaspao, kopilot igrala igrice

Boing 777 indijske kompanije "Džet ervejz" na letu iz Mumbaja za Brisel pukom je srećom u petak prošle nedjelje izbjegao sudar s drugim avionom nakon što je nepažnjom posade pao oko 1.500 metara.

Pilot aviona, koji prima oko 300 putnika,  zaspao je, što je sasvim uobičajena i dozvoljena praksa na dugim letovima. Ono što nije uoobičajeno je da njegova kopilotkinja, umjesto da pazi na visinu i brzinu kretanja, se zabavljala službenim tabletom, prenosi Blic.

Ona je sama priznala da nije primjetila da je avion izgubio na visini.

Prema planu letenja, avion je trebalo da se kreće na visini od 34.000 stopa (oko 10 hiljada metara), ali negde u vazdušnom prostoru Turske, pao je na oko 29.000 stopa.  Posebno je to bilo opasno pošto u posljednje vrijeme vazdušni prostor Turske je "okupiran" avionima koji preusmjeravaju svoje letove da ne bi letjeli preko Ukrajine.

Nakon toga je u kokpit stigao hitan poziv izbezumljene turske kontrole leta. Naredili su povratak Boinga na veću visinu, ovoga puta na 32.000 stopa.

Neimenovana je kopilotkinja zatim probudila pilota koji je podigao avion na novu visinu, no oboje su nakon svega odlučili zataškati cijelu situaciju. Ipak, neko je indijskom regulatoru letova poslao SMS poruku s informacijama o incidentu tako da su pilot i njegova kolegica suspendovani dok traje istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije