Svijet

Tramp: Bombardovanje Afganistana veoma uspješna misija

Tramp: Bombardovanje Afganistana veoma uspješna misija
Tramp: Bombardovanje Afganistana veoma uspješna misija

VAŠINGTON - Predsjednik SAD-a Donald Tramp pohvalio je vojnike i rekao da je bombardovanje Afganistana bila "veoma uspješna misija", ali je odbio reći da li je potpisao odobrenje za ispaljivanje najveće bombe u istoriji ratovanja.

U 19 sati po lokalnom vremenu Sjedinjene Američke Države bacile su najveću bombu ikada korištenu u ratu na dio istočnog Afganistana, koji je gusto naseljen militantima ID.

Međutim, Donald Tramp je odbio da kaže da li je on lično potpisao odobrenje za isplaljivanje GBU-43/B MOAB (Massive Ordnance Air Blast Bomb) koja je dobila nadimak "majka svih bombi".

"Svi znaju šta se tačno dogodilo. Ono što ja radim je davanje ovlaštenja našoj vojsci. Dali smo im potpunu autorizaciju jer to je ono što mi radimo", rekao je Trump, prenosi CNN.

Ranije je potvrđeno da je general Džon Nikolson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, potpisao bombardovanje ID-ovih postrojenja.

Bijela kuća neće komentarisati mogućnost da se supermoćna bomba iskoristi protiv drugih zemalja, izjavio je predstavnik američke administracije Šon Spajser i posavjetovao novinare se za to obrate Pentagonu.

„Savetujem vam da se obratite Ministarstvu odbrane“, izjavio je portparol Bijele kuće odgovarajući na pitanje da li SAD nameravaju da supermoćnu bombu iskoriste protiv Sirije ili Sjeverne Koreje.

SAD su danas prvi put upotrijebile najmoćniju nenuklearnu bombu u borbenim uslovima, čiji su cilj bili teroristi ID-a u Afganistanu.

Prema navodima Pentagona, upotrebljena je bomba GBU-43, bačena iz aviona.

Tramp "majku svih bombi" sprema i za Sjevernu Koreju?

Predsjednik SAD Donald Tramp je Sjevernoj Koreji uputio novo upozorenje, nazvavši je "problemom" za koji će se "pobrinuti".

Tramp je to rekao pošto je odgovorio na pitanje o odluci vojske SAD da svoju najveću bombu baci na uporište Islamske države u Avganistanu.

Na pitanje da li je bacanje te bombe i poruka Sjevernoj Koreji koja nastavlja razvoj nuklearnog i drugog oružja, Tramp je rekao da je "Sjeverna Koreja problem, a o tom problemu ćemo se pobrinuti".

Mada Tramp hoće da Kina pomogne da se Sjeverna Koreja stavi pod kontrolu, on je posljednjih nekoliko nedjelja pokazao spremnost da se tim pozabavi i sam.

Tramp i predsjednik Kine Si Đinping su prošle nedjelje na sastanku na Floridi razgovarali o Sjevernoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije