Svijet

Tramp: Kina i Rusija nastoje da ospore moć SAD

Tramp: Kina i Rusija nastoje da ospore moć SAD
Foto: Tanjug | Tramp: Kina i Rusija nastoje da ospore moć SAD

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je večeras da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbjednost i prosperitet.

"Oni /Rusija i Kina/ su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj", naveo je Tramp predstavljajući strategiju nacionalne bezbjednosti.

U ovom dokumentu se navodi da se SAD suočavaju sa izuzetno opasnim svijetom, da su građani SAD na prvom mjestu i da Amerika ponovo vodi na svjetskoj sceni.

"SAD će braniti svoj suverenitet, pa čak ako to znači i rizikovanje sporazuma postignutih sa drugim zemljama", dodaje se u dokumentu.

Tramp je podsjetio da su prijetnje Sjedinjenim Državama, kada je preuzeo dužnosti, bile neposlušni režimi, radikalne islamske terorističke grupe i teroristi na Bliskom istoku.

On je naveo da propusne granice i zakoni o migracijama koji se ne primjenjuju utiču da su Amerikanci ranjivi kod kuće, dok su trgovinske prakse oslabile ekonomiju.

Trampov stav o nacionalnoj bezbjednosti odražava njegove prioritete sagledane u predizbornoj poruci "Amerika na prvom mjestu", koji uključuju zaštitu teritorije i granica SAD, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije