Svijet

Tramp: Mogli bismo da se povučemo iz NATO, ali nije potrebno

Tramp: Mogli bismo da se povučemo iz NATO, ali nije potrebno
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Mogli bismo da se povučemo iz NATO, ali nije potrebno

BRISEL - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas u Briselu da bi vjerovatno mogao da povuče SAD iz NATO, ali da je "takav korak nepotreban".

Pojedini mediji su prethodno javili da je Tramp tokom drugog dana samita NATO pripretio da će se SAD povući iz vojne alijanse zbog spora oko ulaganja u odbranu.

Upitan na konferenciji za novinare da li i dalje stoje prijetnje o povlačenju iz NATO i da li bi to mogao da učini bez Kongresa, Tramp je odgovorio:"Mislim da bih vjerovatno mogao, ali to nije potrebno", preneo je AP.

Prethodno su dva neimenovana izvora agenciji Rojters rekla da Tramp nije zaprijetio povlačenjem iz NATO, uprkos teškim rečima koje je uputio tokom samita NATO saveznicima jer premalo troše na odbranu.

Portal "Politiko" je, pozivajući se na zvaničnike NATO i diplomate, naveo da je Tramp zaprijetio da će napustiti Alijansu i da će unilateralno voditi američku bezbjednost, ako saveznici odmah ne ispune obećanje da će izdvajati više za odbranu.

Tramp je upozorio na "ogromne posledice" ako saveznici odmah ne počnu sa većom potrošnjom na odbranu.

NATO je održao hitan sastanak zbog zahteva američkog predsjednika da sve članice troše na odbranu dva odsto BDP.

Trampov krajnji zahtjev je da se potrošnja poveća na četiri odsto BDP.

Tokom sjednice iza zatvorenih vrata, zatraženo je od predstavnika zemalja koje nisu članice NATO - Ukrajine i Gruzije, da napuste sjednicu kao i da svi u prostoriji svoje telefone iznesu napolje.

Na toj sjednici je Tramp, kako su izvori rekli britanskoj agenciji, povisio ton i oštro kritikovao saveznike, naročito Njemačku, Belgiju i Španiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije