Svijet

Tramp: Ne možemo zauvijek da pomažemo Portoriku

Tramp: Ne možemo zauvijek da pomažemo Portoriku
Foto: Ilustracija | Tramp: Ne možemo zauvijek da pomažemo Portoriku

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je Portoriko da neće beskonačno dobijati federalnu pomoć, dok Predstavnički dom Kongresa razmatra paket pomoći od 36 i po milijardi dolara za tu američku teritoriju i druga područja pogođena uraganima, kao i za Kaliforniju u kojoj bjesne požari.

Tramp je na Twitteru kritikovao Portoriko zbog "potpunog nedostatka odgovornosti", navodeći da je "električna i sva ostala infrastruktura" bila katastrofalna prije uragana.

Dodao je da je na Kongresu da odluci koliko će novca da odobri, ali i poručio: "Ne možemo da držimo FEMA, vojsku i hitne službe u Portoriku zauvijek", tvitovao je predsjednik SAD, prenosi Reuters.

Međutim, Trampov šef kabineta Džon Keli rekao je kasnije na konferenciji za novinare u Bijeloj kući da će "SAD biti uz Portoriko dok se posao ne završi".

Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) navela je da će "napustiti ostrvo kada bude stabilizovano".

"Američki državljani u Portoriku zahtijevaju pomoć koju bi dobili svi Amerikanci širom naše nacije", poručio je na Twitteru guverner Portorika Rikardo Rosejo.

Pojedini demokratski zakonodavci kritikovali su Trampove komentare, iznijete u trenutku kada se ostrvo i dalje suočava sa brojnim problemima poslije uragana. 

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer optužio je predsjednika da se sprema da napusti američke državljane, navodi "Glas Amerike".

"Tamo je još katastrofa. Amerikanci i dalje umiru. FEMA mora da ostane dok se ne obavi posao", odgovorio je Šumer na Twitteru.

Republikanski kongresmen Skot Peri branio je Trampa, ocjenjujući u izjavi za CNN da federalna pomoć nije beskonačna i da je "razumno" da ostrvo preuzme odgovornost za svoju sudbinu.

Poslije očekivanog usvajanja zakonskog prijedloga o pomoći pogođenim područjima u Predstavničkom domu, o njemu bi kasnije ovog mjeseca trebalo da raspravlja i Senat.

Međutim, i republikanski i demokratski zakonodavci saopštili su da će kasnije vjerovatno biti potrebna dodatna pomoć.

Portoriko je i prije uragana bio opterećen dugom od gotovo 72 milijarde dolara. Ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da je gotovo 90 odsto stanovnika ostrva i dalje bez struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije