Svijet

Tramp: Program za pobunjenike bio skup i opasan

Tramp: Program za pobunjenike bio skup i opasan
Foto: Ilustracija | Tramp: Program za pobunjenike bio skup i opasan

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je ukinuo program pružanja podrške pobunjenicima u Siriji jer je ta akcija bila "ogromna, opasna i skupa".

General Toni Tomas, komandant američkih specijalnih operacija, prethodno je potvrdio da je program ugašen poslije četiri godine, ali je demantovao da je to učinjeno kao ustupak Rusiji, koja podržava sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Tramp je napisao na "Tviteru" da je "Vašington post" fabrikovao činjenice o njegovoj odluci da ukine isplate sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv Asada.

 

 

"Post" je nekoliko časova prije toga objavio tekst pod naslovom "Saradnja sa Rusijom postaje centar Trampove strategije u Siriji".

Neimenovani izvor rekao je listu da će "SAD i njihovi saveznici prizanti Asadovu kontrolu nad većim dijelom centralne i južne Sirije", a da se Moskva i njeni saveznici zauzvrat neće miješati u operacije američke koalicije protiv "Islamske države".

SAD i Rusija postigle su dogovor o uspostavljanju zona bezbjednosti na jugu Sirije tokom sastanka njihovih predsjednika u Hamburgu ranije ovog mjeseca.

Program pružanja podrže pobunjenicima u Siriji odobrio je 2013. godine prethodni predsjednik SAD Barak Obama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije