Svijet

Tramp: SAD uvode sankcije firmama koje posluju sa Sjevernom Korejom

Tramp: SAD uvode sankcije firmama koje posluju sa Sjevernom Korejom
Foto: Tanjug/AP | Tramp: SAD uvode sankcije firmama koje posluju sa Sjevernom Korejom

NJUJORK - Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da je potpisao izvršnu uredbu kojom se Sjedinjenim Američkim Državama omogućava da uvedu sankcije pojedinačnim kompanijama i institucijama koje finansiraju trgovinu sa Severnom Korejom.

"Naša nova izvršna uredba presjeći će izvore prihoda iz kojih se finansiraju napori Sjeverne Koreje u razvijanju najsmrtonosnijeg oružja koje je poznato čovječanstvu", rekao je Tramp novinarima uoči radnog ručka sa liderima Japana i Južne Koreje, prenosi Rojters.

Kako je istakao, "tolerancija prema toj sramnoj praksi mora se smjesta okončati".

Tramp je naveo da su među industrijama protiv kojih bi SAD mogle da preduzmu sankcije tekstilna, industrija ribarstva i informacionih tehnologija, kao i proizvodne industrije.

Dok AFP ocjenjuje da su nove sankcije SAD - prvi korak ka mogućim kaznenim mjerama protiv kineskih i drugih firmi, AP navodi da je Tramp danas pozdravio kinesku centralnu banku zbog, kako je rekao, poteza kojim je sprečila svoje banke da trguju sa Sjevernom Korejom.

Tramp je potpisao izvršnu uredbu koja omogućava sankcije protiv "pojedinaca i kompanija koje finansiraju i posreduju u trgovini sa Sjevernom Korejom", a to bi moglo da dramatično pojača ekonomski pritisak na režim Pjongjanga, zaključuje francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije