Svijet

Tramp: Spriječiću nastanak medijskog monopolista

Tramp: Spriječiću nastanak medijskog monopolista
Tramp: Spriječiću nastanak medijskog monopolista

Američki telekomunikacijski gigant AT&T objavio je da će za 86 milijardi dolara kupiti medijsku grupaciju Time Warner. Ako regulatori odobre ovu transakciju, biće to jedan od najvrednijih poslova sklopljenih tokom 2016. godine. No za to je još potrebno odobrenje regulatora.

Ako do spajanja dođe, AT&T će svoju golemu mrežu za distribuciju sadržaja ujediniti s filmskom produkcijom studija Warner Brothers i s kabelskim televizijskim kanalima CNN i HBO.

Iako vodstvo AT&T-a sve ovo vidi kako savršenu kombinaciju, s time se ne slažu baš svi, pa ni republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp, koji je kazao da će to spajanje spriječiti ako postane predsjednik Sjedinjenih Država. On tvrdi da je upravo ovo izvrstan primjer strukture moći u medijima koja je potpuno usmjerena protiv njega i njegovih birača, ali i protiv američke demokracije. Naglasio je kako smatra da bi spajanjem ovih dviju grupacija previše moći završilo u rukama premalog broja ljudi.

Mogući i ustupci

Iako se AT&T nada da će vijest o spajanju ovih dviju kompanije moći objaviti prije današnjeg otvaranja američkih berzi, to mora odobriti regulatorno tijelo koje se bavi suzbijanjem monopola. No Randall Stephenson, koji je i direktori i šef upravnog odbora AT&T-a, izrazio je nadu da tu neće biti problema i prepreka. Ako se nešto takvo pojavi, naglasio je da je kompanija kojoj je na čelu spremna napraviti i neke ustupke. No neki kritičari ovoga velikog spajanja kažu da im se ovo nimalo ne sviđa jer će se u jednom centru koncentrirati previše medijske moći, što je mišljenje koje se djelomično poklapa s onim Trampovim.

Novi val preuzimanja

Nakon najave ove velike medijske transakcije, porasla je vrijednost dionica drugih medijskih tvrtki popu Netflixa, Discoveryja i CBS-a. To se dogodilo isključivo zato što su investitori počeli špekulisati da bi spajanje AT&T-a i Time Warnera moglo pokrenuti val preuzimanja i spajanja medijskih kompanija i onih koje nude tehnološku podršku za distribuciju sadržaja. Najavljeno je da bi proces spajanja ovih dviju kompanija mogao započeti krajem ove godine i potrajati sve do kraja 2017. godine. Ako se spoje, ukupna vrijednost nove grupacije biće više od 300 milijardi dolara, čime će ona postati jedna od vodećih na svijetu.    

(Večernji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije