Svijet

London najavio sastanak Trampa i Putina na Islandu, Moskva demantuje

London najavio sastanak Trampa i Putina na Islandu, Moskva demantuje
London najavio sastanak Trampa i Putina na Islandu, Moskva demantuje

LONDON - Budući predsjednik SAD Donald Tramp planira da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu na Islandu koji će biti održan za nekoliko nedjelja, što će biti njegova prva zvanična posjeta nakon stupanja na dužnost 20. januara, prenio je danas britanski list Sandej tajms.

Sandej tajms navodi da Tramp takođe želi da obnovi odnose sa Kremljom, a s Putinom će se sastati na Islandu, gdje je 1986. godine održan samit na kojem su se sastali tadašnji predsjednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, što je označilo početak otopljavanja odnosa između dvije sile.

Tramp će na dužnost stupiti 20. januara i odmah poslije inauguracije počeće da radi na usvajanju sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, piše britanski list.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Sandej tajms dodaje da Moskva "blagonaklono gleda" na sastanak Tramp i Putina. S druge strane, vlada Islanda saopštila je da nije upućena u planove oko sastanka dvojice lidera, ali je poručila da je spremna da organizuje taj susret i tako doprinese poboljšanju odnosa Vašingtona i Moskve.

Šef islandske diplomatije Gudlaugur Tor Tordarson rekao je za informativni portal mbl.is da vlada u Rejkjaviku nije primila nikakav zvaničan zahtjev.

Tramp ne krije simpatije prema Putinu i rezervisan je prema tvrdnjama američkih obavještajnih službi da Moskva stoji iza hakerskih napada na sajt Demokratske stranke koji su navodno doprinijeli Trampovoj pobjedi na predsjedničkim izborima 8. novembra.

 Budući američki predsjednik rekao je u petak u intervjuu za "Vol strit džornal" da bi Vašington mogao da ukine sankcije Moskvi ako Rusija pomogne SAD u borbi protiv džihadista Islamske države.

Ambasada Rusije: Informacija o sastanku Trampa i Putina je glupost

Ambasada Rusije u Londonu nazvala je glupošću saopštenja britanskih medija o planiranom sastanku novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Rejkjaviku.

Trampov predstavnik negirao saopštenja o sastanku lidera Rusije i SAD „To je besmislica, pokušaj Britanaca da podriju predsjedavanje Donalda Trampa, čime će se oni, očigledno, baviti do kraja“, navodi se u saopštenju ambasade.

Jutros je list „Sandej tajms“ objavio da Donald Tramp namerava da se sastane sa Vladimirom Putinom u Rejkjaviku. ​Kasnije je portparol novoizabranog američkog predsjednika Šon Spajser kategorički demantovao ovu informaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije