Svijet

Tramp iznenadio svijet izjavom čiji je Krim

Tramp iznenadio svijet izjavom čiji je Krim
Foto: Tanjug/AP | Tramp iznenadio svijet izjavom čiji je KRIM

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je liderima G7 zemalja da je Krim ruski, jer tamo svi govore na ruskom jeziku, prenijeli su američki mediji pozivajući se na dva diplomatska izvora.

Američki predsjednik to izjavio 8. juna na samitu grupe G7 u kanadskom Kvebeku. Izvor je, takođe, rekao da je Tramp tokom večere sa liderima G7 istakao da je "Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu", prenio je "Biznis insajder".

Navodi se da nije jasno da li su Trampove izjave rečene u šali ili govore o dramatičnom odstupanju od sadašnjeg kursa spoljne politike SAD. Bijela kuća za sada nije komentarisala tu informaciju.

Ranije je američki predsjednik rekao da je skoro četvrtina diskusija na samitu G7 bila posvećena Moskvi. Osim toga, Tramp je prošle nedjelje izjavio da bi Rusija trebalo da se vrati u grupu koja okuplja najveće svjetske ekonomije.

On je, takođe, prema ocjeni američkih medija, "omalovažio rusku invaziju Ukrajine", ističući da se "prije izvesnog vremena 'nešto dogodilo', pa Rusija nije više dio grupe".

Kako je istakao američki portal "Aksios", Rusija je pripojila Krim 2014. godine što je izazvalo nezadovoljstvo među zapadnim zemljama. Uslijedilo je izbacivanje Rusije iz G8 grupe, a zapadni saveznici su zajedno nastupili i objavili da takva agresija neće biti tolerisana.

(businessinsider.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije