Svijet

Tramp naredio objavljivanje dokumenata iz istrage o Rusiji

Tramp naredio objavljivanje dokumenata iz istrage o Rusiji
Foto: Tanjug/AP | Tramp naredio objavljivanje dokumenata iz istrage o Rusiji

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp naredio je ministarstvu pravosuđa da odmah deklasifikuje dodatne informacije povezane s istragom o mogućem miješanju Rusije u američke izbore, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Među dokumentima za koje je Tramp naredio ministarstvu i čelniku državne obavještajne službe da objave su 20 dodatnih stranica FBI-jevih naloga za nadzor povezanih s njegovim bivšim savjetnikom iz kampanje Karterom Pejdžom.

Američki predsjednik je naredio i objavu izvještaja razgovora FBI-ja sa službenikom ministarstva Brusom Orom, u vezi sa istragom oko Rusije, saopštila je portparol Bijele kuće Sara Sanders.

Tramp je naredio i ministarstvu pravosuđa da javno objavi tekstualne poruke oko istrage o Rusiji bivšeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija, bivšeg zamjenika direktora te organizacije Endrjua Mekejba, kao i drugih bivših i sadašnjih zaposlenika ministarstva, među kojima je i nedavno smijenjen agent FBI-ja Peter Strzok koji je slao poruke u kojima je podcjenjivao Trampovu kandidaturu za predsjednika.  

Republikanski lider je Komija smijenio u maju 2017. godine, prvo tvrdeći da je to učinio zbog istrage o Rusiji, ali odbacivši to u maju ove godine. Mekejbu je ostavku dao ministar pravosuđa Džef Sešns u martu.

Trampovi zahtjevi posljednji su u nizu napada na ministarstvo pravosuđa za koje zajedno sa svojim republikanskim saveznicima tvrdi da vodi pokvarenu istragu o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine. 

Demokrati kažu kako Tramp politizuje tu istragu kako bi zaštitio Bijelu kuću. 

Portparol FBI-ja odbila je da komentariše predsjednikovu direktivu, ali jedan izvor upoznat s procesom otkrio je da ni ta agencija ni ministarstvo ne znaju kako bi proces deklasifikacije trebao izgledati u ovom slučaju jer ih je Trampova naredba iznenadila. 

Adam Šif, demokrat iz obavještajnog odbora američkog Kongresa, žestoko je kritikovao predsjednika. 

"Predsjednik Tramp je u očiglednoj zloupotrebi moći odlučio da interveniše u istragu u toku tako što je naredio selektivnu objavu materijala za koje vjeruje da mogu pomoći njegovoj pravnoj obrani, te smatra da će time progurati lažni narativ", rekao je demokrata.

Šif je istakao da su mu FBI i ministarstvo pravosuđa ranije rekli da će objavu tih materijala smatrati crvenom linijom koja se ne smije preći jer će ugroziti izvore i metode istrage.

S druge strane, republikanac Met Gets hvali ovu direktivu.

"Ovi dokumenti će američkom narodu otkriti dio sistematske korupcije i pristranost na najvišim nivoima ministarstva i FBI-ja, uključujući i upotrebu alata naše obavještajne zajednice za stranačke interese", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije